Al-Qaida dreigt Oostenrijkse toeristen te vermoorden

Andrea Kloiber.
UNKNOWN Andrea Kloiber.

De Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida heeft vandaag de vrijlating gevraagd van gevangenen in Tunesië en Algerije in ruil voor de twee Oostenrijkse toeristen die het terreurnetwerk vasthoudt. Als dat niet gebeurt voor zondag om middernacht, zullen de 51-jarige Wolfgang Ebner en de 43-jarige Andrea Kloiber gedood worden.

Al-Qaida riep familieleden van de toeristen op hun regering onder druk te zetten om de eisen in te willigen. De verklaring ging vergezeld van zes foto's van de gegijzelden.

"Eisen geformuleerd"
"Ze hebben de Oostenrijkse regering gecontacteerd en hun eisen geformuleerd", zegt de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken. "Hun eisen kunnen echter niet ingewilligd worden door Oostenrijk, aangezien het gaat over de vrijlating van gevangenen die zich in Tunesië en Algerije bevinden. Toch doen we er alles aan om de gijzelaars gezond en wel terug naar hun land te brengen."

Goede gezondheid
De twee Oostenrijkse toeristen zijn sinds midden februari in Tunesië vermist. Maandag liet een woordvoerder van al-Qaida weten dat de organisatie op 22 februari een Oostenrijkse man en een vrouw in Tunesië heeft ontvoerd. Kloiber en Ebner zouden zich in Algerije bevinden en (vooralsnog) in goede gezondheid verkeren. (novum/svm)

Wolfgang Ebner.
UNKNOWN Wolfgang Ebner.