Al-Qaida bevestigt dood leider in Jemen

Al-Qaida bevestigt de dood van al-Wuhayshi.
AFP Al-Qaida bevestigt de dood van al-Wuhayshi.
Al-Qaida op het Arabische schiereiland (AQAP) bevestigt dat een Amerikaanse drone leider Nasir al-Wuhayshi heeft gedood in Jemen. AQAP doet dat in een video die online gezet werd.

De 38-jarige al-Wuhayshi was na al-Zawahiri de nummer twee van al-Qaida wereldwijd. Hij staat ook op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen, omdat hij aanslagen zou hebben gepland op Amerikaanse bodem.

Al-Wuhayshi, afkomstig uit het zuiden van Jemen, ontmoette al-Qaida-leider Osama bin Laden in de jaren negentig in Afghanistan. Hij werd zijn persoonlijke secretaris. Jarenlang fungeerde hij als "zijn schaduw". Eind 2001 slaagde hij erin om de regio Tora Bora in Afghanistan te ontvluchten, na het offensief van de Amerikanen als antwoord op de aanslagen van 9/11. De man bouwde in zijn thuisland Jemen een netwerk van al-Qaida op, eerst vanuit de gevangenis, waar hij in 2006 kon ontsnappen. Drie jaar later werden de Jemenitische en Saoedische tak verenigd onder AQAP. Voor de VS is dat nog steeds de meest gevaarlijke divisie van de terreurbeweging al-Qaida.

AQAP heeft intussen al de militaire baas van de beweging, Qasim al-Rimi, aangesteld als de nieuwe leider.