Al-Nusra-militanten doden tientallen burgers bij verovering dorp

Een foto op de Twitterpagina van al-Nusra toont leden van de aan al-Qaida gelinkte beweging.
AP Een foto op de Twitterpagina van al-Nusra toont leden van de aan al-Qaida gelinkte beweging.
"Opstandelingen" in Syrië hebben gisteren bij de verovering van het Alawitische dorp al-Zara in het westen van Syrië minstens 19 burgers afgeslacht. Tientallen anderen worden "vermist" - vermoedelijk ontvoerd, zo meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) vandaag.

De Alawieten vormen een sjiitische minderheid in Syrië. Ook president Bashar al-Assad is een Alawiet. Al-Zara ligt dicht bij de autoweg die de steden Homs en Hara verbindt.

De moordpartij is het gezamenlijke werk van Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida, en de in het Westen als gematigd bestempelde, door Turkije gesteunde groepering Ahrar al-Sham (Islamitische Beweging van de Vrije Mannen van de Levant/Groot-Syrië). Vandaag werd het stadje bestookt door regeringstroepen in een poging het te heroveren.

Volgens Sohr maakt de aanval van terroristen en "gematigde" rebellen deel uit van een offensief onder de naam 'Wraak voor Aleppo'. Die grote stad in het noorden van Syrië dreigt weer geheel onder regeringscontrole te komen. Momenteel zwaaien Jabhat al-Nusra en bondgenoten nog de plak in ongeveer een kwart van de stad.