Al minstens elf doden geteld na aardbeving op Filipijnen: dak vliegveld ingestort

Het dak van Clark International Airport in Mabalacat is ingestort.
Twitter Lance Lauren Het dak van Clark International Airport in Mabalacat is ingestort.
Het Filipijnse eiland Luzon is vandaag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,3. Dat meldt het Amerikaanse geologische instituut USGS. Het dak van Clark International Airport in Mabalacat is ingestort. Minstens zes mensen zijn omgekomen en vijftig anderen raakten gewond. Dat melden de plaatselijke autoriteiten. 

De beving met een kracht van 6,1 deed zich voor om 17.11 uur lokale tijd, aldus het Filipijns centrum voor vulkanologie en seismologie. Het Amerikaanse geologische instituut USGS had het eerder over een magnitude van 6,3. Het epicentrum bevond zich in de stad Castillejos, maar de beving was voelbaar tot in de hoofdstad Manila. Daar gingen tal van gebouwen aan het beven. Vele mensen renden in paniek de straat op. De schokken waren ook te voelen in de nabijgelegen provincies Pampanga, Bulacan en Cavite. In Manila werd het openbaar vervoer een tijdlang stilgelegd.

De beving was te voelen tot in de hoofdstad Manila waar vele mensen in paniek de straat op renden.
AFP De beving was te voelen tot in de hoofdstad Manila waar vele mensen in paniek de straat op renden.

Dak ingestort

Door de beving zijn verschillende gebouwen neergestort, en op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen. In de provincie Pampanga, ten noorden van Manila, kwamen een meisje en haar grootmoeder om het leven toen ze onder een muur van hun woning terechtkwamen, aldus de gouverneur van de provincie. Twee anderen kwamen om toen een gebouw van vier verdiepingen neerstortte, terwijl nog twee andere personen verpletterd werden in hun woning. Twintig mensen raakten gewond in hun woningen, dertig anderen werden onder het puin van neergestorte gebouwen gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht.

Het dak van het vliegveld Clark International Airport in Mabalacat is ook ingestort als gevolg van de aardbeving. Het vliegveld is na Ninoy Aquino International Airport het drukste vliegveld van het eiland Luzon.

De Filipijnen, die gelegen zijn op de “Pacifische Vuurring”, worden wel vaker geteisterd door aardbevingen. De archipel kende in 1976 de meest dodelijke beving sinds het begin van de metingen. Volgens sommige ramingen kwamen toen 8.000 mensen om. In oktober 2013 kwamen bij een beving van 7,1 op de schaal van Richter nog 220 mensen om het leven.

Als gevolg van de beving werden in Manila tal van inwoners geëvacueerd.
EPA Als gevolg van de beving werden in Manila tal van inwoners geëvacueerd.
Als gevolg van de beving werden in Manila tal van inwoners geëvacueerd.
EPA Als gevolg van de beving werden in Manila tal van inwoners geëvacueerd.
Het Filipijnse eiland Luzon werd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,3.
AFP Het Filipijnse eiland Luzon werd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,3.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy Beeckmans

    Hier in Pampanga de beving goed gevoeld maar geen schade. Doet wel even raar maar we zijn dat hier gewoon....

  • Marc Uytdewilgen

    Ik voelde mijn zetel bewegen en trillen zoals in een kermis attractie. Raar maar was niet in paniek. Mijn vrouw sleurde mij naar buiten, ja zij kende dat. Out out, riep ze, the roof van falling down! Gelukkig geen schade bij ons. Belde mijn vriend Jo L. bij hem zelf geen schade maar om Angeles wel een gebouw ingestort met doden .