Al meer dan 150.000 euro ingezameld voor slachtoffers na spoorwegdrama Oss, klokken luiden gezamenlijk ter nagedachtenis

Leraren uit Oss houden een herdenking bij de bloemenzee bij NS-station Oss West. De herdenkingsplek ligt vlakbij de spoorwegovergang waar een trein een elektrische bakfiets aanreed, waarbij vier jonge kinderen omkwamen.
ANP Leraren uit Oss houden een herdenking bij de bloemenzee bij NS-station Oss West. De herdenkingsplek ligt vlakbij de spoorwegovergang waar een trein een elektrische bakfiets aanreed, waarbij vier jonge kinderen omkwamen.
De inzamelingsactie voor de slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk in de Nederlandse stad Oss heeft al meer dan 150.000 euro opgebracht. De actie werd gisteren op poten gezet door Nick Nietveld, een vader die zo geraakt was door het overlijden van de vier kinderen dat hij besloot iets te ondernemen.

De man streefde ernaar om 60.000 euro op te halen. Echter, deze namiddag was op de site Doneeractie.nl te zien dat er al meer dan 150.000 euro werd ingezameld.

Het geld is bedoeld om de uitvaart van de overleden kinderen te financieren. Ook bestaat de mogelijkheid om met het geld aanpassingen uit te voeren in of om het huis van het meisje en de begeleidster die nog zwaargewond in het ziekenhuis liggen. Nietveld heeft bij de gemeente Oss een rekening laten openen waarop het geld zal gestort worden. De actie loopt nog tot en met volgende week vrijdag. 

Klokken luiden

Ter nagedachtenis van de jonge slachtoffers luidden de klokken van vijf kerken en twee moskees deze namiddag tegelijk. Vice-voorzitter Sidney van den Bergh van de Grote kerk is de initiatiefnemer van het gezamenlijke initiatief. "Het maakt niet uit of je katholiek, protestant of moslim bent of zelfs helemaal niet gelooft. In barre tijden is er voor iedereen een plek in de kerk of de moskee. Voor stilte, verdriet en voor hoop. Daarom hebben we dit samen gedaan."

"Het maakt niet uit of je katholiek, protestant of moslim bent of zelfs helemaal niet gelooft. In barre tijden is er voor iedereen een plek in de kerk of de moskee. Voor stilte, verdriet en voor hoop. Daarom hebben we dit samen gedaan."

Initiatiefnemer en vice-voorzitter Sidney van den Bergh van de Grote kerk.

"Mensen komen voor bezinning", vertelde bestuurslid Kenan Kurt van de kleine moskee in Oss. "Het is nodig. Gisteren waren er honderd mensen in de moskee voor het weekgebed. Dat was meer dan normaal. De imam vertelde over de onschuld van kinderen. Een kind is per definitie onschuldig en gaat dus naar de hemel."

Bij de kerken en gebedshuizen hing de vlag zaterdag halfstok als teken van rouw om de vier kinderen die donderdag omkwamen tijdens het treinongeluk met een stint in Oss. Daarbij raakten ook een vijfde kind en een medewerker van kinderopvang Okido zwaargewond.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sophie Engels

  Sommige mensen zijn toch zo simpel he. Neen, die kinderen komen niet terug met dat geld. Maar hoe fijn is het voor de ouders van het zwaar gewonde kind, dat de nodige psychische hulp kan worden geboden na zo’n trauma, en eventueel aanpassingen kunnen worden gedaan aan het huis. Wie weet komt dat meisje wel in een rolstoel terecht of moet ze revalideren.

 • leen hanssens

  Waarom geld inzamelen? Voor wie? De kinderen komen er niet door terug.

 • Marc Statham

  Waarom moet daar geld voor ingezameld worden ?

 • Philomena Vanderweyen

  Heel mooi van de Nederlanders,dat is iets wat wij hier missen solidariteit onder de mensen,elkaar helpen en steunen wanneer nodig,hier in België is het ieder voor zich.

 • Peeters Freddy

  Met geld komen de slachtoffers niet terug, men zou beter al die speciale vervoersmiddelen afschaffen.