Al meer dan 13.000 klachten tegen Bayer in VS voor kankerrisico onkruidverdelgers

Monsanto produceert onder meer Roundup.
AFP Monsanto produceert onder meer Roundup.
Het aantal klachten tegen het Duitse concern Bayer voor de mogelijke kankerrisico's van onkruidverdelgers met glyfosaat, is verder gestegen. Op 11 april waren er in de Verenigde Staten al 13.400 zaken aangespannen, zo meldt Bayer bij de publicatie van zijn eerstekwartaalresultaten. 

Dat betekent dat er de voorbije maanden nog meer dan 2.000 procedures bijkwamen. Eind januari was er immers sprake van 11.200 zaken. 

Klachten

De klachten draaien rond de onkruidverdelgers met glyfosaat van het Amerikaanse bedrijf Monsanto - denk vooral aan de merknaam Roundup. Monsanto werd vorig jaar overgenomen door Bayer.


Monsanto werd al twee keer veroordeeld. Vorige herfst moest het 78,5 miljoen dollar betalen aan een voormalige tuinier en eind maart 80,3 miljoen dollar aan een gepensioneerde in Californië. 


Bayer is het niet eens met de beschuldigingen en verwijst naar talrijke wetenschappelijke studies. Het ging ook in beroep. 

Het Duitse concern zag zijn omzet in het eerste kwartaal evenwel met 40 procent toenemen, tot iets meer dan 13 miljard euro. De nettowinst daalde wel met ruim een derde tot 1,24 miljard euro. De daling heeft te maken met herstructureringskosten - er verdwijnen wereldwijd 12.000 banen tegen eind 2021 - en met de kosten voor de integratie van Monsanto.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Goed zo! En nu nog een massale aanklacht tegen de E.U. om nog zaden te verkopen die goed zijn voor een keer. De verkoop van bio-zaden wordt ernstig bemoeilijkt. De rollen moeten worden omgekeerd. Heel veel groenten zaaien zichzelf uit: prei, rucola, spruiten, sla, andijvie, peterselie, zonnebloemen, tomaten .... bang dat mensen geen zaadjes F1 en F2 meer kopen ?

 • eveline jedwab

  Maar 13.000? Roundup is het grootste vergif in de landbouw. Maar afschaffen, dat is teveel gevraagd. Money, money, money...

 • marc le loup

  ontelbare honden katten vogels en nog veel meer dieren zijn gestorven aan dat vergif! en zeker ook al een groot aantal mensen op langere termijn dan! maar de tuiniers spuiten rustig verder,weliswaar met vroegtijdige sterfte,maar zeg geen kwaad woord over dat product,direkte cassa cassa in hun zakken,dat telt! dat kan dan uitgegeven worden aan vroegtijdige begrafeniskosten etccc

 • Paul De Mol

  Ik heb nooit begrepen dat Bayer Monsanto wilde overnemen. De aanklachten waren toen al op gang, en het was duidelijk dat zij in de toekomst alleen maar zouden toenamen, en al zeker nu het een Europese bedrijf is. De vroegere eigenaars lachen in hun vuistje dat ze hun lijk in wording nog voor veel geld hebben kunnen verpatsen.

 • Bram De Clerck

  Er is dan ook geen enkel bewijs dat het kankerverwekkend is.

Video