Al honderd hectare bos in brand in noordoosten Duitsland, ook bossen en akkers in Frankrijk getroffen

Een blushelikopter in Jüterbog
EPA Een blushelikopter in Jüterbog
De bosbranden in het noordoosten van Duitsland, in de staat Brandenburg, zijn uitgebreid tot honderd hectare. De hittegolf van deze week blijft zijn sporen nalaten. Ook over heel Frankrijk zijn meer dan 6.500 hectare aan landbouwgrond en bossen in brand gevlogen door de combinatie van de extreme hitte en droogte.

Het vuur brak gisteren uit in de buurt van de stad Jüterbog en bleef vandaag uitbreiden. "De wind is zeer sterk en blijft het vuur aanwakkeren", zegt Joachim Wasmansdorff, plaatsvervangend burgemeester van Jüterbog. Omdat de brandhaard zich op een vroeger militair bevindt, kan het vuur enkel vanuit de lucht bestreden worden met twee helikopters.

Ongeveer honderd brandweermannen zijn betrokken bij de bluswerkzaamheden. Ze nemen maatregelen om te vermijden dat het vuur zich verder verspreidt, zegt de lokale brandweer. "We hebben stormen nodig met zoveel mogelijk regen", zegt Wasmansdorff. Vermoedelijk gebeurt dat niet voor zondag.

Frankrijk

In totaal zijn er in Frankrijk de afgelopen 24 uur 267 vegetatiebranden en 10 bosbranden geregistreerd, vandaag waren er nog steeds branden in het departement Eure, in Normandië. In Oise zijn zes brandweerlieden en een 72-jarige man lichtgewond geraakt en in het departement Yonne stierven er zeshonderd varkens bij een brand in een landbouwbedrijf.

De regio Hauts-de-France, waar de temperatuurrecords in verschillende steden zoals Rijsel (41,5 graden) en Duinkerke (41,3 graden) werden verbroken, werd in het bijzonder getroffen met bijna 2.500 hectare aan verbrande akkers. Daarnaast werden ook de regio’s Normandië, Centre-Val de Loire en Lotharingen zwaar getroffen.

Volgens een brandweerman zal het aantal branden in Frankrijk op nationaal niveau hoger zijn dan vorig jaar, maar nog steeds lager dan in 2017.

In het midden van het oogstseizoen ontstaan branden gemakkelijk bij aanhoudende hitte in combinatie met droogte. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.