Al drie miljoen Venezolanen gevlucht voor de crisis in hun land

De Venezolanen vluchten vooral naar Colombia en Peru. Per dag komen in Colombia zo'n 3.000 vluchtelingen toe.
AP De Venezolanen vluchten vooral naar Colombia en Peru. Per dag komen in Colombia zo'n 3.000 vluchtelingen toe.
Sinds 2015 zijn al drie miljoen Venezolanen weggevlucht van de economische en politieke crisis in hun land. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN). 

De voorbije zes maanden is het aantal vluchtelingen uit Venezuela enorm gestegen, zo zegt William Spindler van de VN-Vluchtelingenorganisatie. Reden is de economie die steeds dieper wegzakt en de politieke strubbelingen in het land. Er heerst ook een tekort aan voedsel en medicijnen. De moeilijke situatie leidt vaak tot geweld tussen politie en demonstranten.

 3.000 vluchtelingen per dag

De Venezolanen vluchten vooral naar Colombia en Peru. Per dag komen in Colombia zo'n 3.000 vluchtelingen toe. In totaal vangt het Zuid-Amerikaanse land momenteel 1 miljoen Venezolanen op. Hoewel de buurlanden hun grenzen altijd hebben opengesteld voor de vluchtelingen, raken de opvangmogelijkheden van verschillende landen - vooral Colombia - ook op, zo waarschuwt de VN. 

De organisatie roept de internationale gemeenschap dan ook op om de buurlanden van Venezuela te helpen met de vluchtelingenstroom en de druk op die landen te verlichten. Verschillende regeringsleiders uit de regio zullen eind november samenkomen in Ecuador om humanitaire hulp te coördineren. 

Fake News

De socialistische Nicolas Maduro, die sinds 2013 president is van Venezuela, heeft de voorbije jaren de macht steeds meer naar zich toegetrokken. Hij treedt hard op tegen politieke tegenstanders. Maduro noemt de cijfers over de vluchtelingenstroom “fake news” en “een middel om buitenlandse inmenging in Venezolaanse zaken te rechtvaardigen”. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • leppens victor

  3 miljoen die de weldaden van een socialistisch paradijs verwerpen? Waar gaat dat naartoe. De kleine Tobback zal daar wel een passende uitleg voor hebben. mvg.

 • Tony Vandermaelen

  ... en wat hebben wij daar mee te maken? Waarom zou dit ons aanbelangen?

 • vandekempen bart

  en hier hoor je bijna niks over, want past niet in de kraam van links. voorstel: we laten diz 3 mio. venezolaanse cristenen in europa binnen en wijzen 3 mio. niet integreerbare andersgelovigen uit.

 • jos beverke

  't Zou eens een rechts regime moeten zijn dat 3 miljoen vluchtelingen teweeg brengt!'t Kot zou te klein zijn...

 • Didi Bellens

  Is precies een nieuwe mode geworden. Het gaat niet meer in hun land, laat ons dan maar snel naar een ander land gaan waar we niets moeten doen en ook niet voor hun rechten opkomen of vechten. Een schande ! Moesten allemaal tegen gehouden worden.