Al drie Duitse urnen met assen gevonden op Nederlands strand: “Dit is bizar”

Maarten en zijn vader zoeken tussen Scheveningen en IJmuiden regelmatig naar aangespoelde zeehonden.
Privéfoto/Maarten van Duijn Maarten en zijn vader zoeken tussen Scheveningen en IJmuiden regelmatig naar aangespoelde zeehonden.
Op twee dagen tijd zijn langs de Nederlandse kust drie urnen gevonden. Zaterdag doken op het strand bij Katwijk en Noordwijk twee aspotten op, gisteren werd in Noordwijk opnieuw een urn aangetroffen. Het zou om Duitse grafvazen gaan. Hoe de urnen er verzeild zijn geraakt, is een raadsel.

De 14-jarige Maarten van Duijn,  die zich als vrijwilliger inzet voor zeezoogdieren, vond de eerste askruik op het strand van Noordwijk. “We kwamen aanrijden en zagen iets glimmends liggen’’, vertelt vader Leen tegen het AD. “In dertig jaar kom je natuurlijk van alles tegen, maar dit is wel heel bizar. Een volle urn!’’

Geen vermomming

De kans dat het ding bij een verstrooiing op onrustige zee over een ‘roestige railing’ is gevallen, bestaat volgens Van Duijn. Zeker als het om lege urnen gaat. “Maar een volle?!’’ Vader en zoon besluiten de bizarre vondst mee terug naar woonplaats Katwijk te nemen. Daar begint de speurtocht naar de herkomst van de urn. Eenmaal thuisgekomen controleren ze de inhoud. “Met respect”, zegt Maarten, die zijn verhaal deelt op de Facebookpagina van KustnieuwsNL

“De urn kon natuurlijk ook een vermomming zijn voor één of ander goedje dat onder de categorie ‘narcotica’ valt, bijvoorbeeld.” Van verboden substanties is echter geen sprake. Het gaat om de stoffelijke resten van een man, overleden in de zomer van 2018.

Strandjutter Maarten van Duijn vindt van alles op zijn tochten langs het strand.
Privéfoto/Maarten van Duijn Strandjutter Maarten van Duijn vindt van alles op zijn tochten langs het strand.

“Schandaal?”

Op basis van de info van een plaatje op de urn, waaronder naam, geboorte- en sterfdatum en datum van crematie van de bewuste persoon, wordt geprobeerd contact te krijgen met het vermelde crematorium in Duitsland. Maar dat zwijgt in alle talen. “Misschien is het wel een groot schandaal?”, vragen de Nederlanders zich af.

Maarten: “Hoe meer wij ons er samen in verdiepten, hoe bizarder wij de vondst eigenlijk vonden. Mochten de nabestaanden de urn niet terug willen hebben, dan krijgt die een mooi plekje in ons privé-juttersmuseum”, grapt hij. “Nee hoor’’, zegt zijn vader. “Als niemand zich meldt, heeft een begrafenisondernemer hier aangeboden de as alsnog op zee uit te strooien, zoals het hoort. Eervol.’’

Tijdens een rit over het strand zien vader en zoon Van Duijn de glimmende urn liggen.
Privéfoto/Maarten van Duijn Tijdens een rit over het strand zien vader en zoon Van Duijn de glimmende urn liggen.

“Het was echt as”

Diezelfde dag vindt Arno Arkesteijn, enkele kilometers verderop, op het strand van Katwijk eveneens een urn. De visser, die meedeed aan een viswedstrijd, opent de vaas en treft behalve as ook het verbrandingsplaatje met persoonsgegevens aan. 

“Ik zag iets zwart in de branding liggen. Ik dacht eerst dat het een kei of een stuk hout was, maar het bleek om een urn te gaan’’, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Het was echt as.’’ Net als de vondst in Noordwijk gaat het om de resten van een Duitser, overleden in 2018.

Arno besluit de urn niet mee te nemen, maar hem uit te spoelen in zee. “Ik ben met mijn laarzen in het water gaan staan en heb de geopende urn in zee gehangen. Met elke golf van het zeewater kwam er as in de zee terecht’’, vertelt hij. Hij is verrast als hij hoort over de urn in Noordwijk.

De door Arno Arkesteijn in Katwijk gevonden urn, met daarop de informatie van de overledene.
Privéfoto/Arno Arkesteijn De door Arno Arkesteijn in Katwijk gevonden urn, met daarop de informatie van de overledene.

Derde urn

De puzzel wordt nog groter als gisteren een dérde urn opduikt. Een vrouw in Noordwijk treft opnieuw een bus met as aan. Zij besluit de urn naar de politie te brengen. Hoe de urnen, die nabestaanden in Duitsland niet mee mogen nemen, 800 kilometer verder op het strand zijn gekomen is vooralsnog onduidelijk.

Het nieuws over de aangespoelde urnen in Nederland heeft inmiddels ook de Duitse pers gehaald. De urnen blijken afkomstig van crematorium Greifswald uit de plaats Vorpommern, in het Noord-Oosten van Duitsland. Een Duitse nieuwssite merkt op dat voor verstrooiing op zee doorgaans een urn wordt gebruikt die oplost in water. De gevonden aluminium urnen zijn dat duidelijk niet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wim rooyakkers

  Schijnbaar is dan Nederland voor hun het land waar hun laatste rustplaats moet zijn.en daar is het ook niet zo slecht,diesel is er goedkoper,de boodschappen zijn er voordeliger.minder belasting op arbeid,je kan gelijk zeggen wat je denkt,2 jaar doorbetaling bij ziekte.

 • Sabine Van de Kerkhove

  Strooi de resten op een veld op een crematorium. De stoffelijke as heeft rust en me weet waar de overledene ligt. Het zou moeten verboden zijn met de as rond te lopen, of mee te nemen. Als er later niemand meer is om de urne in huis te nemen of gelijk waar wordt de pot op het stort gegooid.....

 • guido vermeyen

  Er zit nogal veel stroming in dat water, en de zee spuwt alles weer uit wat je er in gooit.

 • Wesley Kenis

  Technisch gezien is dat dus ook sluikstorten of zullen we ze ineens "immigranten" noemen en ze hun "recht" op een waardige begrafenis gunnen. Heel vreemd dat ze aanspoelen en dan vooral de ontkenning van het crematorium. Respect voor de nabestaanden hebben die Duitsers dan wel niet en dan maar roepen wir shaffen das.

 • Dick van Aggelen

  Zomaar leegspoelen lijkt me niet de juiste oplossing. Men zal concact moeten zoeken met desbetreffende crematorium.