Al bijna 700 miljoen euro beloofd voor wederopbouw kathedraal

De Notre-Dame gisteren, met de toen nog rechtopstaande spitstoren.
AFP De Notre-Dame gisteren, met de toen nog rechtopstaande spitstoren.
Na de brand die een deel van de Notre-Dame in Parijs vernielde, hebben tal van donateurs al financiële hulp aangeboden voor de wederopbouw van de kathedraal. Het beloofde bedrag loopt al op tot bijna 700 miljoen euro.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft aangekondigd dat ze in de Franse hoofdstad een "internationale donorconferentie" wil houden om fondsen in te zamelen voor de heropbouw van de Notre-Dame. Maar heel wat ondernemingen en organisaties hebben nu al laten weten dat ze bereid zijn de portefeuille open te trekken, onder meer dankzij de uiterst gunstige fiscale regels rond het mecenaat in Frankrijk.

Drie van de rijkste families van Frankrijk zijn samen al goed voor giften van een half miljard euro. Het Franse luxegoederenconcern LVMH en de familie Arnault hadden al aangekondigd 200 miljoen euro te schenken aan een fonds voor de heropbouw van de Notre-Dame. Deze namiddag maakten de familie Bettencourt en L'Oréal bekend hetzelfde bedrag te willen doneren. Daarnaast zegt ook de investeringsmaatschappij Artemis van de Franse familie Pinault dat ze 100 miljoen euro gaat vrijmaken voor de heropbouw van de Notre-Dame.

Voorts gaat ook de Franse energiegroep Total 100 miljoen euro doneren. De zakenman Marc Ladreit de Lacharrière (Fimalac) en de familie Bouygues schenken elk nog eens tien miljoen euro.

Particulieren

Via de Fondation du patrimoine wordt ook geld ingezameld bij kleinere ondernemingen en particulieren. Rond de middag stond de teller van die actie al op 11,5 miljoen euro. Het doel is om in totaal 100 miljoen euro in te zamelen. De Munt van Parijs zegt een herdenkingsmunt van de Notre-Dame opnieuw te zullen uitgeven, en France 2 zendt zaterdag een groot concert uit ten voordele van de kathedraal.

Het Parijse stadsbestuur trekt ook nog eens 50 miljoen euro uit, via een fonds voor het Parijse erfgoed. Ile-de-France, de regio waar Parijs deel van uitmaakt, zet dan weer 10 miljoen euro opzij voor dringende hulp voor de eerste werken aan de kathedraal. En ook andere regio's tasten in de geldbuidel: Auvergne-Rhône-Alpes maakt twee miljoen euro vrij, Occitanie is dan weer bereid 1,5 miljoen euro over te maken.

De Notre-Dame vandaag.
AP De Notre-Dame vandaag.

Internationale steun

De brand leidt niet alleen in Frankrijk tot een grote mobilisatie. Ook vanuit de VS, Hongarije, Duitsland, Bulgarije en Ivoorkust wordt steun aangeboden.

De eerste omvangrijke gift uit het buitenland was afkomstig van Henry Kravis, medeoprichter van het Amerikaanse investeringsfonds KKR, en zijn echtgenote Marie-Josée Kravis. Omdat de vrouw “erg bedroefd” is door de brand, beloofde de familie 10 miljoen dollar (8,85 miljoen euro) vrij te maken.

Vanuit Hongarije komt er hulp uit twee steden: Szeged en Szekesfehervar geven elk 10.000 euro. De twee burgemeesters doken diep in de geschiedenisboeken om uitleg te geven bij die donatie. Laszlo Botka, de burgemeester van Szeged, herinnerde eraan dat Parijs in 1879 had geholpen bij de wederopbouw van de stad, die toen door zware overstromingen was getroffen. Andras Cser-Palkovics maakte dan weer de vergelijking met een brand in de kathedraal van Szekesfehervar in 1601, tijdens een oorlog met het Ottomaanse rijk.

In het Afrikaanse land Ivoorkust heeft de koning van Krindjabo - de hoofdstad van het koninkrijk Sanwi, in het zuidoosten van het land - dan weer beloofd een gift te doen. Koning Amon N’Douffou V heeft het niet gepreciseerd om welk bedrag het gaat. De koning wees daarbij op de historische banden tussen Frankrijk en zijn regio, die tot 1959 een Frans protectoraat was.

De Duitse deelstaat Beieren biedt Frankrijk dan weer praktische hulp aan. In een brief aan de Franse ambassadrice in Berlijn, zegt de Beierse premier Markus Söder (CSU) dat hij de expertise voorstelt van de drie Beierse “Dombauhütten”, die zich bezighouden met het onderhoud van kathedralen.

Ook de Bulgaarse premier Boyko Borisov zegt dat hij aan de Franse president Emmanuel Macron hulp heeft aangeboden.

Photo News
REUTERS24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Inghels

  Dienen die miljoenen om de taks op CO2 uitstoot ontstaan door de brand te betalen? Of voor de koolstof taks te betalen door het kappen van het woud om het dak te herstellen? We hebben nog geen tegen reaktie gehoord van Groen.

 • Jurgen Segers

  Het is ongelofelijjk spijtig dat dit gebeurd is. Maar ik ben blij hier te lezen dat ik toch niet de enige ben die het waanzinnig decadent en wraakroepend vind dat hier plots zomaar even onmiddellijk een belachelijk bedrag op de tafel kan liggen. Waar blijven deze weldoeners dan in het geval van vluchtelingen, natuurrampen, milieu, hongersnood, zorg … Dit is puur materieel en kunnen ze alweer mooi op hun visitekaartje zetten. Belastingtechnisch zal het ook niet oninteressant zijn zeker ??

 • Franky Versporten

  Misschien beter de hongersnood aanpakken met die miljoenen... of minstens met een GROOT deel ervan...

 • Herman Van Cauter

  Pervers ! De bedrijven die miljarden versluisden naar belastingsparadijzen, ten koste van de sociale zekerheid, gaan nu een nutteloos gebouw helpen heropbouwen met eer en glorie voor henzelf !

 • Filip Vanhee

  Misschien de centen beter besteden aan de daklozen van Parijs en de rekening voor de heropbouw sturen naar Vaticaan, misschien gaan ze dan eindelijk eens iets nuttigs doen met hun vele vergaarde miljoenen