Al bijna 600 Turken opgepakt voor kritiek op Syrisch offensief

Syrische Koerden betoogden gisteren in Afrin tegen de Turkse inval in hun regio.
AFP Syrische Koerden betoogden gisteren in Afrin tegen de Turkse inval in hun regio.
Turkije heeft sinds het begin van zijn offensief in de Syrische regio Afrin midden januari al 600 Turken opgepakt omdat ze op sociale media kritiek op de operatie hebben geuit. Dat meldde de regering vanmorgen zelf. 

449 mensen werden opgesloten wegens "het verspreiden van terroristische propaganda op sociale media" en 124 voor de deelname een protestacties. Volgens president Recep Tayyip Erdogan is al wie kritiek op het militaire offensief durft te uiten een "verrader". "Er zijn wetten die de verheerlijking van terrorisme en steun voor terrorisme via propaganda en media verbieden. De aanklagers voeren enkel die wetten uit", aldus zijn woordvoerder.

Het Turkse offensief met de naam "Operatie Olijftak" werd vorige maand gelanceerd tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden YPG in de Syrische noordwestelijke regio Afrin. De autoriteiten maakten meteen duidelijk dat wie zich tegen het offensief zou verzetten of kritiek zou uiten, vervolgd zou worden. Vorige week nog werden elf toplui van de Turkse Medische Vereniging, waaronder de voorzitter, gearresteerd na protest tegen de inval in Syrië onder de leuze "Nee aan oorlog, vrede nu". Dertien anderen werden opgepakt omdat ze de dokters steunden. Drie van de gearresteerde artsen zijn intussen weer vrijgelaten.

Turkije beschouwt de Koerdische militie, een bondgenoot van de VS en het Westen in de anti-IS-coalitie, als het Syrisch filiaal van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en dus een terreurorganisatie. De PKK staat in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst. 

De arrestaties doen opnieuw vragen rijzen over de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Sinds de mislukte staatsgreep van 2016 zijn al tienduizenden burgers, journalisten en intellectuelen opgepakt, opgesloten of ontslagen. In de Turkse pers is vandaag nog maar weinig kritiek op het regime te lezen.

De stad Afrin.
AFP De stad Afrin.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Stock

  Geschikte partner voor de EU. Ook hier luistert men niet naar de stem van het volk, en gaat men onverdroten verder met de vernietiging van het cultureel erfgoed.

 • Ronny Severeyns

  De facto een dictatuur..

 • Lutgard Crombez

  Lopen daar nog wel mensen op straat? Zoals ze mensen oppakken in Turlije, moeten de gevangenissen er overvol zitten...

 • walter boelen

  kan enkel in een dictatuur

 • Luc Cleynhens

  Weet al een nieuw woord voor de Van Daele : " een erdoganneke doen ". DWZ : iemand die zijn mond opendoet oppakken en laten verdwijnen. Nog een andere vraag, zouden de turken hier in Belgie nu nog achter zo'n louche figuur staan ? gaan die hun ogen nu nog niet open ?