Al bijna 280 doden door gele koorts in Angola

In Luanda worden kinderen ingeënt tegen gele koorts.
EPA In Luanda worden kinderen ingeënt tegen gele koorts.
De dodentol bij de gelekoortsepidemie in Angola is al tot 277 opgelopen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gezegd. Het Afrikaanse land wordt al sinds eind december getroffen door wat de WHO omschrijft als de meest dodelijke uitbraak van gele koorts wereldwijd in dertig jaar.

In totaal werden nu al meer dan 2.100 mogelijke infecties met het gelekoortsvirus geregistreerd in Angola. Daarvan werden er al ruim 600 bevestigd door laboratoriumtests. De meeste gevallen worden gemeld in de hoofdstad Luanda en in de gelijknamige provincie. De WHO gaat ervan uit dat geïnfecteerde apen uit de omliggende wouden de ziekte naar de stad gebracht hebben.

Verspreid door muggen
Om de epidemie tegen te gaan werd in februari gestart met een grootschalige vaccinatiecampagne. Volgens de WHO werden sindsdien al 6 van de 24 miljoen Angolezen ingeënt. De infectieziekte wordt vooral door steekmuggen verspreid en leidt in de meeste gevallen tot symptomen gelijkaardig aan die van griep, maar in sommige gevallen ook tot orgaanfalen.

Buiten Angola werden ook al enkele gevallen van gele koorts gemeld. In Congo, Kenia en China werden in totaal 51 gevallen geregistreerd bij mensen die het virus opliepen in Angola.