Al bijna 1.800 “gele hesjes” veroordeeld in Frankrijk

Archieffoto: de Franse president Macron en  de woordvoerder van de Franse regering, Benjamin Griveaux.
AFP Archieffoto: de Franse president Macron en de woordvoerder van de Franse regering, Benjamin Griveaux.
Sinds de start van de soms met geweld gepaarde gaande beweging van de “gele hesjes” in Frankrijk heeft de Franse justitie bijna 1.800 veroordelingen uitgesproken. Dat zei premier Édouard Philippe vandaag in de Assemblée. Eerder op de dag werden nog vier mensen opgepakt die ervan beschuldigd worden het bureau te zijn binnengedrongen van regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux. 

Volgens Philippe zijn sinds midden november 1.796 veroordelingen uitgesproken. 1.422 mensen wachten hun vonnis nog af. Dat zei de premier tijdens het parlementair vragenuur. Bovendien zijn meer dan 1.300 mensen volgens het snelrecht voor de rechter moeten verschijnen. Er zijn 316 mensen onder inbewaringstelling geplaatst. 

Kantoor Griveaux

Tijdens de achtste actiedag van de gele hesjes op 5 januari diende regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux uit zijn bureau in de rue de Grenelle geëvacueerd te worden, nadat gele hesjes met een bouwmachine de binnenplaats van het pand waren binnengedrongen. Griveaux zei dat ze de deur hadden geforceerd en twee auto’s hadden vernield.

“Ik word niet geviseerd, maar wel de Republiek, en wel door zij die de regering willen omverwerpen. De Republiek houdt echter stand”, zei de regeringswoordvoerder na zijn evacuatie. “Het is onaanvaardbaar en ik hoop dat de daders aan de hand van de videobeelden geïdentificeerd en vervolgd kunnen worden, en dat ze heel heel zwaar veroordeeld worden. Wat ze vandaag kapotgemaakt hebben, (...) is een gebouw dat van de Fransen is”, benadrukte Griveaux.

De vier opgepakte personen zijn 21, 23, 35 en 46 jaar oud, en zijn afkomstig uit de regio Parijs en het departement Nord.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kerem Yilmazer

    Waarom eist onze premier niet dat Macron ontslag neemt of is er geen burger oorlog in Frankrijk echt raar dit