Al-Bashir wint presidentsverkiezingen in Soedan

UNKNOWN
De zittende president Omar al-Bashir heeft de omstreden presidentsverkiezingen in Soedan gewonnen. Het ging om de eerste verkiezingen met meer dan één partij in 24 jaar.

Soedan herstelt van een burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden die tientallen jaren aanhield. Door een boycot van de oppositie en aantijgingen van fraude, is de verkiezingsuitslag bijzonder omstreden. Hij liet bijna een week op zich wachten.
 
De president, die aan de macht kwam na een staatsgreep in 1989, kreeg volgens de kiescommissie 68 procent van de stemmen. De voormalige rebel Salva Kiir mag aanblijven als leider van het autonome zuiden. Al-Bachir belooft in januari een referendum te houden over de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.
 
De verkiezing werd geboycot door de twee voornaamste tegenstanders van al-Bashir en enorme logistieke problemen zorgden ervoor dat veel inwoners hun stem niet konden uitbrengen. Volgens observatoren van de Europese Unie en het Amerikaanse Carter Centre was de stembusgang niet in overeenstemming met de internationale standaarden. Omar al-Bashir is de enige president ter wereld die gezocht wordt door het Internationaal Strafhof. (afp/adv)