Al 900 doden van ebola in Congo sinds uitbraak epidemie

REUTERS
Sinds de uitbraak van de ebola-epidemie in het oosten van Congo in augustus vorig jaar zijn al 900 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het ministerie van Gezondheid. Iets minder dan 400 getroffen personen genazen van de ziekte.

De epidemie brak op 1 augustus uit in de provincie Noord-Kivu en in mindere mate in het naburige Ituri. Het virus verplaatste zich vervolgens via het landelijke Mangina en de stad Beni naar Butembo-Katwa, op 50 kilometer ten zuiden van Beni. 

Medische hulpverleners worden in hun werk gehinderd omdat een deel van de inwoners de ziekte ontkent. Daarnaast krijgen ze ook te kampen met geweld en onveiligheid. Zo werd een Kameroense arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorige week gedood door gewapende mannen in het universitair ziekenhuis van Butembo.

De huidige ebola-epidemie is de tiende en de meest ernstige op Congolese bodem sinds 1976. Het is de tweede ernstigste sinds de epidemie in het westen van Afrika in 2014. Toen maakte het virus meer dan 11.000 doden in voornamelijk Guinee, Sierra Leone en Liberia. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.