Al 7 kandidaten binnen Conservatieve partij willen Theresa May opvolgen

Binnen de Conservatieve partij zijn er nu al zeven kandidaten om Theresa May op te volgen als Brits premier. Dominic Raab, voormalig brexitminister, en Andrea Leadsom, voormalig leider van het Lagerhuis en ex-minister van Milieu, zijn de laatsten om het rijtje te vervoegen.

Raab en Leadsom zijn prominente brexiteers die uit onvrede over het brexitbeleid van May uit de regering zijn gestapt. Raab nam in november ontslag als brexit-minister uit protest tegen het principeakkoord met de EU. Hij was pas enkele maanden in functie. 

Raab zei tegenover de Mail on Sunday dat het Verenigd Koninkrijk “ten laatste” op 31 oktober de Europese Unie moet verlaten. “Ik geef er de voorkeur aan dat we de EU verlaten met een akkoord”, aldus Raab.

Leadsom was tot woensdag de Leader of the House of Commons, die de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis en ook in het kabinet zit. Ze verklaarde dat ze het brexitakkoord van May niet in het parlement kon aankondigen omdat ze er niet in gelooft. Ze zou haar steun kunnen verlenen aan een ‘no-deal’ brexit indien nodig. Om “in onderhandelingen succes te boeken, moet je bereid zijn om de deur achter je toe te slaan”, zei ze tegenover de Sunday Times.

In totaal hebben zeven politici verklaard dat ze een gooi willen doen naar het leiderschap van de partij. De vijf kandidaten die zich zaterdag meldden, zijn buitenlandminister Jeremy Hunt, staatssecretaris voor Internationale Ontwikkeling Rory Stewart, minister van Gezondheid Matt Hancock, voormalig buitenlandminister Boris Johnson en voormalig minister voor Werk en Pensioenen Esther McVey.

Elk hebben ze hun idee over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de EU moet verlaten. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jef Heffens

    Het nakende faillissement van Britisch Steel is één van de gevolgen van de Brexit. De nakende schade aan de Britse economie is nu al niet meer te overzien maar Boris Johnson negeert alle symptomen. Boris Johnson heeft trouwens een zeer breed interesseveld: zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf en dan ook nog zichzelf.

  • Jos Spriet-Dewaele

    Als europa doet wat het moet doen dus geen toegevingen meer word het een harde Brexit.Om het even wie aan het roer zit in engeland. Ze hebben gekozen om er uit te stappen dus moeten ze de gevolgen maar dragen. Of gaan die in hun ivoren toren toch weer de europeese burger verraden voor zakvullingen te krijgen