Al 47 Belgen gestorven op vakantie in het buitenland: bijna drie per dag

64-JARIGE ANTWERPENAAR STORT NEER MET ZWEEFVLIEGTUIG, OOK PASSAGIER KOMT OM

Een Belg (51) verdronk in de woelige zee in Spanje.
Dirk Selis Een Belg (51) verdronk in de woelige zee in Spanje.
Een 64-jarige man uit Essen is dinsdag gestorven in de Alpen, toen zijn zweefvliegtuigje neerstortte. Ook zijn Nederlandse passagier liet het leven. Dezelfde dag verdronk een Vlaming in de woelige Spaanse zee. Sinds het begin van de vakantie zijn al zeker 47 Belgen omgekomen op reis in het buitenland, zo blijkt uit cijfers van verzekeraars.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Dinsdagavond vertrok de familie van Joris D. uit het Antwerpse Essen halsoverkop naar Frankrijk. De zoon van de vliegenier was gisteren nog te aangeslagen om iets te zeggen over het ongeval. “We weten ook nog niet wat er gebeurd is. Dat wordt onderzocht.” De ervaren piloot was op 1.189 meter hoogte in de problemen geraakt. Het zweefvliegtuig, met aan boord ook een 67-jarige Nederlander, stortte neer in bosrijk gebied nabij de top van de Rochers de Hongrie.

Sinds het begin van de zomervakantie overleden al minstens 47 landgenoten op hun vakantiebestemming. Alarmcentrale Mutas stond 15 families bij na een overlijden, Europ Assistance behandelde 3 van zulke dossiers en reisbijstandsverzekeraar Touring 29. Het valt niet uit te sluiten dat enkele dossiers dubbel geteld zijn, maar die kans is volgens de organisaties erg klein. De overlijdens kunnen allerlei oorzaken hebben: sommige Belgen stierven door (reeds bestaande) medische problemen, anderen bij een (verkeers)ongeval. Zelfs zelfdoding komt voor.

Hitte en vermoeidheid

Als de trend zich voortzet, zullen deze maand méér Belgische toeristen zijn omgekomen in het buitenland dan de voorbije jaren: in juli 2018 ging het om 69 mensen, in juli 2017 om 68. Mutas en Europ Assistance zeggen dat het aantal dossiers zowat in lijn ligt met voorgaande jaren. “Al verwachten we dat de grootste golf nog moet komen. De meeste vakantiegangers zijn nu pas aan het vertrekken”, zegt Europ Assistance-woordvoerder Xavier Van Caeneghem. “Zeker in combinatie met de hittegolf in de zuiderse landen verwachten we veel verzoeken om medische hulp. Die eindigen gelukkig niet vaak met een overlijden, maar het gebeurt.”

Touring stelt wél een stijgende lijn vast. Daar neemt het aantal sterfgevallen op reis al jaren toe, zegt woordvoerder Danny Smagghe. “Hart- en vaatziekten zijn de voornaamste oorzaak. Zo is op Mauritius een vakantieganger overleden door hartfalen tijdens het duiken. Soms speelt de hitte in zulke gevallen een rol: vakantiegangers zitten uren in een oververhitte wagen, waarna ze op hun bestemming meteen in het koude water duiken.”

Er komen ook almaar meer auto-ongelukken voor. “De hitte is ook hier weer een risicofactor, net als vermoeidheid”, zegt Smagghe. “Elk jaar verplaatsen meer mensen zich met caravans en motorhomes. Ook in die categorie zien we het aantal ongevallen pieken. We kennen de wegen en het rijgedrag van bestuurders in het buitenland niet. Daardoor gaan we twijfelen achter het stuur, en dat leidt tot ongelukken.”

Met 2.000 in ziekenhuis

Daarnaast zijn actieve vakanties populair, en die houden meer risico in. “Mensen die thuis weinig bewegen en op vakantie beslissen om een berg te beklimmen of gaan fietsen in de brandende zon kunnen sneller medische problemen krijgen”, zegt Van Caeneghem van Europ Assistance. Smagghe beaamt dat: “We maken almaar verdere reizen en zijn vaak onvoorbereid op actieve vakanties.”

Deze vakantie zijn ook al ongeveer 2.000 Belgen in het ziekenhuis beland. Mutas opende ruim 1.300 medische dossiers. “Zowat 35% van de dossiers is ‘licht’, met bijvoorbeeld enkel wat poliklinische zorgen. De overige 65% klasseren we als matig, ernstig tot complex. Daaronder vallen botbreuken, cardiovasculaire problemen en maag-darminfecties”, zegt woordvoerder Tom Lenie. “Zo’n 10 tot 15% van deze dossiers zal uitmonden in een repatriëring om medische redenen.”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dan Midden

  jaarlijks sterven er > 100 000 belgen dus lijkt het me logisch dat een beperkt aantal sterft tijdens de vakantie. in Belgie zijn er vlot 6000 sterftegevallen sinds start vakantie dus kan men evenzeer "aantonen" dat het in belgie 100 keer gevaarlijker is om te sterven. Wie ligt hiervan wakker?

 • Leopold Bielen

  Het moet niet altijd warmer zijn dan in België. De laatste 5 jaar is het zelfs koeler op Tenerife dan hier in België... Dus eigenlijk ideaal! Maar voorzichtigheid is overal geboden. Verkeer en een woelige oceaan moet je niet onderschatten! En denk ook maar aan diefstal wat ook thuis kan gebeuren...

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Het is hier al veel te warm, waarom zou ik dan de hitte gaan opzoeken. Voor geen geld ter wereld.

 • Tina Colpaert

  Sterven op vakantie toch liever dan doodvallen op mijn werk!

 • Wim Van Torre

  Reizen wordt gevaarlijk. Wat gaan we nog meemaken om het volk te laten hersenspoelen door de negatief creatieve media. Guilermo.