Al 41 tijgers gedood dit jaar in India

THINKSTOCK
Doodgeschoten, vergiftigd of in de strijd om zijn leefgebied gestorven: ondanks intensieve inspanningen voor het behoud zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar in India al 41 tijgers omgekomen. Het merendeel ervan is waarschijnlijk door wildstropers gedood, luidde het op de Tiger Homepage van de Indiase regering. Slechts vijf roofdieren zijn een natuurlijke dood gestorven, één is doodgeschoten en twee bij gevechten onder elkaar.

In India leeft 70 procent van de wereldwijde tijgerpopulatie. Pas begin dit jaar had de Indiase regering aangekondigd dat de bestanden de voorbije jaren weer aanzienlijk zijn toegenomen. Naar verluidt struinen er nu 2.226 tijgers door het subcontinent.

Tijgerbotten
Dat is een succes, omdat in het boomende groeiland met zijn snel toenemende bevolking de biotoop voor de roofkatten verdwijnt. De dieren blijven evenwel bedreigd door stropers, die delen van de tijger zoals botten aan China en Zuidoost-Azië verkopen. In de eerste zeven maanden van 2014 zijn eveneens 41 tijgers verloren gegaan.

India probeert ook met de hulp van Bollywood-sterren nationale propaganda te maken voor de bescherming van de tijger. Pas maandag nog werd de charismatische acteur Amitabh Bachchan benoemd tot "tijger-ambassadeur" van de deelstaat Maharashtra.

THINKSTOCK