Al 34 sterfgevallen na gebruik van e-sigaret in VS

Een man blaast al vapend rook uit.
ThinkStock Een man blaast al vapend rook uit.
In de Verenigde Staten zijn nu al zeker 34 sterfgevallen geregistreerd die terug te voeren zijn op het gebruik van e-sigaretten. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) vandaag gezegd. 

De dienst verzamelde informatie over de uitbraak van een mysterieuze longziekte in 49 van de 50 Amerikaanse deelstaten en meldt dat er bovendien in het hele land 1.604 zieke patiënten zijn.

De 34 overlijdens zijn verspreid over 24 deelstaten. Vrijdag worden normaal gezien meer details vrijgegeven over de leeftijd en het geslacht van de slachtoffers en over de gebruikte bestanddelen.

Oorzaak nog steeds onbekend

De Amerikaanse autoriteiten lanceerden eerder al een waarschuwing aan alle gebruikers van e-sigaretten na een groeiende stroom van berichten over Amerikanen die als gevolg van het 'vapen' of dampen een longziekte ontwikkelen of overlijden. Artsen tasten nog in het duister over de precieze oorzaak. Er zijn volgens de gezondheidsautoriteiten echter aanwijzingen dat producten met THC, het psychoactieve middel van cannabis, een rol hebben gespeeld.

In Europa is tot dusver geen gelijkaardige toename van de mysterieuze sterfgevallen bekend. De ziekte- en sterfgevallen lijken zich dus te beperken tot gebruikers van e-sigaretten in de Verenigde Staten.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Tersago

  Johan Broekmans, THC zorgt voor een remming van de zenuwreceptoren.. het is op termijn wél gelinkt aan enkele mentale ziektes maar op geen moment heeft THC, een rechtstreeks gevolg op fysieke aandoeningen, dus het is twijfelachtig.. al zouden veel lobbies en mensen het misschien wel willen, vermoed ik. Aan de anderen die vapen banaliseren en vergelijken met roken: appelen en peren. Je liegt enkel jezelf iets voor. Vapen heeft men niet op lange termijn onderzocht dus maak jezelf niets wijs..

 • Arne Van Gheluwe

  En hoeveel doden zijn er in dezelfde tijdspanne niet gevallen door de gewone sigaret? Volgens mij zit de tabakslobby achter die berichtgeving....

 • Mario Tersago

  Ik ben benieuwd.. Ook al is het de stof 'THC', er is nog nooit iemand gestorven van cannabis. Een longziekte toeschrijven aan psychoactieve stof is vrij onlogisch. Het varia aan alcoholen die verdampt worden of de (ingrediënten van de) etherische toevoegingen, lijken me meer plausibel voor aantasting van longblaasjes of weefsel.

 • Johan Broekmans

  Is dit niet eerder te wijten aan het drugbestanddeel dan aan het vapen an sich?

 • Camylle Verbruggen

  Hoeveel ‘mysterieuze’ sterfgevallen zijn er in diezelfde periode gevallen omwille van de sigaret?