Al 300.000 ontheemden sinds begin van Turks offensief in Syrië

Vluchtelingen komen aan in een kamp in Irak.
REUTERS Vluchtelingen komen aan in een kamp in Irak.
Sinds het begin van het Turks militair offensief in het noordoosten van Syrië op 9 oktober, zijn al 300.000 mensen hun huizen ontvlucht. Dat heeft het in Coventry gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten verklaard. 

Volgens de directeur van het Observatorium, Rami Abdel Rahmana, is het grootste aantal mensen op de vlucht geslagen in de provincie Al-Hasakah, in de regio van Kobani en in die van Tal Abyad.

Talrijke ontheemden bevinden zich bij vrienden of familieleden in veiligere zones, anderen brengen de nacht buiten door. Veertig scholen in de provincie Al-Hasakah zijn volgens het Observatorium omgebouwd tot opvangcentra.

Turkije lanceerde een dikke week geleden een offensief tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië, kort nadat de Amerikaanse troepen zich uit de regio terugtrokken. Tientallen burgers, voornamelijk Koerden, zijn sindsdien om het leven gekomen. President Recep Tayyip Erdogan weigert het offensief stop te zetten ondanks de grote internationale druk. 

De Franse staatssecretaris voor Europa en Buitenlandse Zaken zei dat Erdogan een enorme verantwoordelijkheid heeft in het verdere verloop van de geschiedenis en dat hij die verantwoordelijk zal moeten opnemen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Van Lersberghe

  en voor dat Europa ingrijpt heeft Erdogan zijn slag al thuis!

 • Christine Laevers

  Het had allemaal anders gekund! Misschien zal er pas stabiliteit komen als die oliebronnen daar droog liggen.

 • Marc Rooms

  Turkije is ermee begonnen, dat die dan ook de mensen opvangen. Dringend troepen naar de grens, dubbele rijen met prikkeldraad en versperringen, tanks en schepen. Al wat opgepakt wordt linea directa terug over de grens met Turkije. EU doe nu eindelijk eens wat uw bevolking vraagt, we willen hier GEEN migranten meer. Ook niet tijdelijk. Laat Saudi Arabie ze opvangen, dat ze naar het oosten gaan, die hebben tenten, bedden alles om twee mio pelgrims op te vangen tijdens de hadj.

 • diane colman

  Erdogan wil stoppen als de tegenpartij de wapens neerlegt, gisteren op TV, toch wel een heel speciale redenering van de aanvaller.

 • Philomena Vanderweyen

  Erg voor al die mensen,hoop dat er vlug een oplossing komt voor dit zinloos conflict.