Al 1 miljoen Venezolanen gevlucht naar buurland Colombia

AP
Colombia heeft in 2018 al meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit het buurland Venezuela opgevangen. Dat blijkt uit cijfers die de Colombiaanse migratiedienst vandaag heeft bekendgemaakt.

"Momenteel wonen meer dan 1,032 miljoen Venezolanen in ons land, ongeveer 50 procent van hen die hun land verlaten hebben", zegt Christian Krüger, het hoofd van de Colombiaanse migratiedienst. Volgens Krüger beschikken ongeveer 573.000 Venezolanen in Colombia over geldige verblijfsdocumenten, terwijl er nog 240.000 dossiers in behandeling zijn. Naar schatting 217.000 mensen zijn niet geregistreerd. 

De Venezolanen vluchten voor de honger en de economische crisis in hun land. Volgens de VN hebben al 2,3 miljoen van de zowat 31 miljoen inwoners het land verlaten. Experts zeggen dat het gaat om de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika. Naast Colombia, zijn vooral Ecuador, Peru, Chili, de VS en Mexico belangrijke bestemmingen voor de Venezolaanse emigranten.

Venezuela is het olierijkste land ter wereld, maar maakt al enkele jaren een hevige economische crisis door. Wegens corruptie, wanbeheer en de sancties die de Verenigde Staten uitvaardigden, beschikt het land amper nog over buitenlandse valuta om levensmiddelen of medicijnen te importeren.

Bekijk ook:

Een grote groep Centraal-Amerikanen is sinds 12 oktober op weg naar de grens met de VS. Waarom maken ze die tocht? Alles wat je moet weten in 100 seconden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Interessant fenomeen. Het doet me denken aan de migratieschepen van Europa naar de VS. en Ellis Island. Doorheen de geschiedenis zijn vele volkeren gemigreerd. Toen er nog plek was en ten koste van de originele bevolking. De situatie is nu anno 2018 veel prangender. Overbevolking ?

 • Lea Van Heybeeck

  Pak die regeringen daar aan, ipv ze nog meer te sponseren. Heel de wereld blijkt te verhuizen, dit is GEEN oplossing!

 • pat coens

  eerst eens alles een plaats geven , dat dit land naar de verdoemenis is door coruptie en schandalen ,die mensen stroom kan men niet aan punt een amerika zal dit niet toelaten dat ze binnenkomen en dan wat gaan ze dan doen ? rijkdom is er daar genoeg (olie) gaan ze militair ingrijpen ? gaan ze die regeringen tot de orde roepen ? dan is er een militair conflict niet uitgesloten en wie gaat het doen ? amerika ?

 • Hugo Willems

  De politiek-correcte media weigeren om man en paard te noemen : Venezuela is naar de verdoemenins omdat het door socialisten geregeerd wordt

 • Emile De Smedt

  Nog zo een land waar onze media op de neus liepen.Enfin,de links gestoorden.Eens te meer fiasco.Blijkbaar zijn al die hooggeprezen landen waar links alooi plak zwaaiden aan het leeglopen.Wij zullen maar opdraaien voor gedoe.Enkele Trump's meer om wat orde op zaken te stellen.