Akkoord over werkloosheidsuitkering EU-werknemers in zwaar weer, België stemt tegen

Marianne Thyssen verdedigde als Europees Commissaris de nieuwe regeling, haar partijgenoot Kris Peeters stemde als Belgisch vertegenwoordiger uiteindelijk tegen.
Photo News Marianne Thyssen verdedigde als Europees Commissaris de nieuwe regeling, haar partijgenoot Kris Peeters stemde als Belgisch vertegenwoordiger uiteindelijk tegen.
De commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement heeft haar voor vandaag geplande stemming over het recht op een werkloosheidsuitkering voor werknemers uit andere EU-lidstaten moeten annuleren. Twee weken geleden kwamen Europese onderhandelaars overeen dat die werknemers na één maand werk in een andere lidstaat daar een uitkering kunnen aanvragen, maar de 28 EU-lidstaten schoten dat akkoord vorige vrijdag af. Ook België stemde tegen. Daardoor zag het Parlement zich genoodzaakt de stemming af te blazen.

Het akkoord dat de onderhandelaars van het Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie bereikten over de coördinatie van nationale sociale zekerheidsstelsels is volgens Belgisch eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) "het laatste stukje van de puzzel voor faire arbeidsmobiliteit". Het meest controversiële element van de wetgeving is het recht op een werkloosheidsuitkering voor werknemers uit andere lidstaten van de Europese Unie. Het compromis werd bereikt dat die werknemers na één maand werk in een andere lidstaat een uitkering in die lidstaat kunnen aanvragen.

Verschillende EU-landen hadden moeite met het politieke akkoord dat voorzitter Roemenië in hun naam sloot, vooral dan vanwege de meeneembaarheid van werkloosheidsuitkeringen, die op zes maanden gelegd werd. In België ontstond er commotie over het feit dat één maand werken in ons land volstaat om een uitkering te kunnen krijgen. Momenteel moeten werknemers uit andere EU-landen hier minstens drie maanden aan de slag zijn.

Commissaris Thyssen benadrukt steevast dat het debat in een breder perspectief moet worden geplaatst, maar dat kon niet voorkomen dat de lidstaten het politieke akkoord vorige vrijdag verwierpen. Acht van de 28 lidstaten stemden tegen en drie onthielden zich, waardoor de vereiste gekwalificeerde meerderheid niet werd gehaald. Opvallend: uiteindelijk stemde ook België tegen. Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V, net als Thyssen) had een onthouding aangekondigd, maar liet de Belgische permanente vertegenwoordiger uiteindelijk op het rode knopje drukken.

Omdat de lidstaten het akkoord verwierpen, kon de bevoegde parlementscommissie vanmiddag niet anders dan de stemming te annuleren. "Verdere onderhandelingen met het Roemeense voorzitterschap van de Raad zijn nodig", luidde het in een kort Twitterbericht.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Wat een Europees Parlement hebben we toch! Als de ministers "neen" zeggen, buigt het deemoedig het hoofd en voert het af van de agenda.

 • Bart Verbeeck

  Je zou toch kunnen inbeelden dat zulke zaken besproken worden voor een lidstaat kan toetreden??? Het EU schip is aan het zinken en het zullen de top burocraten zijn die eerst het schip verlaten om de rest in de shi te zetten.

 • Christine Laevers

  In België maar drie maanden ? Ik zou daar toch 6 maanden of een jaar van maken. Kwestie om het kaf van het koren te scheiden. Er mag wel eens een kuis gedaan worden.

 • Stefanie van Dijk

  Peter colson, na 1 werken? Dat is wel heel erg zwartkijken! Maar de voorgestelde 1 maand is niet oke, daar gaat vast en zeker misbruik van gemaakt worden. De 3 maanden die het was is prima, 4 of 6 maanden ook goed, meer wordt weer de andere kant op oneerlijk

 • Ronny Biesen

  Verlengen naar 1 jaar. Dan komen ze niet zo snel naar hier, want dan moeten ze echt al vast werk hebben.