Akkoord over coalitieprogramma in Italië

Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging.
EPA Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging.
In Italië zijn de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Lega het eens geworden over een coalitieprogramma. Dat zei Luigi Di Maio van de protestpartij M5S na overleg met Matteo Salvini van de uiterst rechtse Lega. Maandag zullen ze het voorleggen aan president Sergio Mattarella.

Ook zouden ze vooruitgang boeken bij het overleg over het kiezen van een premier. Volgens bronnen bij het Italiaanse persbureau ANSA is M5S-parlementslid Emilio Carelli kandidaat. Carelli wilde tegen ANSA niets zeggen over zijn mogelijke kandidatuur.

De gesprekken tussen M5S en de Lega kwamen pas zeer recent van de grond omdat er aanvankelijk onenigheid was over de rol die Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi zou moeten spelen. Zijn partij is een bondgenoot van de Lega, die hem niet wilde laten vallen.

M5S weigerde echter met de door schandalen geplaagde Berlusconi in zee te gaan. Eind vorige week liet Berlusconi weten dat hij de vorming van een regering met alleen M5S en de Lega niet in de weg zou staan.

In het programma zouden vooral lagere belastingen en hogere uitgaven opgenomen zijn, net als het terugdraaien van de verhoogde pensioenleeftijd. Hoe Italië dat zal bewerkstelligen, met nu al een torenhoge staatsschuld, baart velen in de rest van Europa zorgen. Over een uitstap uit de euro zou het coalitieakkoord in elk geval niets vermelden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Peeters

    Junker en de EU zitten al te bibberen op hun stoel

  • freddy terweirs

    De EU -organisatie brokkelt sneller af dan het ijs op de Noordpool.En het smelten op de Noordpool is erg.