Akkoord met Mexico over migratie: Verenigde Staten schorten importheffingen op

De Verenigde Staten en Mexico hebben een deal gesloten over migratie. De voor maandag geplande invoering van importheffingen op Mexicaanse producten wordt daarmee opgeschort. Dat meldt de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter. Asielzoekers zullen tijdens hun procedure worden teruggestuurd naar Mexico.

De heffingen zijn “voor onbepaalde tijd” opgeschort nadat beide landen tot een getekend akkoord zijn gekomen, zegt Trump. “Mexico heeft op zijn beurt besloten krachtige maatregelen te nemen om het tij van migratie door Mexico en bij onze zuidelijke grens te keren.”

Afgesproken is dat Mexico vanaf maandag de Nationale Garde gaat inzetten bij de zuidgrens met Guatemala om de toestroom van migranten te beperken, klinkt het in een mededeling van beide landen. Daarnaast zullen asielzoekers die de VS inkomen, tijdelijk worden teruggezonden naar Mexico waar ze de aanvraagprocedure moeten afwachten, een systeem dat nu al bestaat in de steden Tijuana, Mexicali en Ciudad Juarez. Het land zou wel hebben kunnen vermijden dat het alle asielzoekers permanent moet opvangen.

“Eerlijk en evenwichtig”

Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken is het akkoord tussen de twee landen eerlijk en evenwichtig. Marcelo Ebrard zei dat de VS in eerste instantie veel zwaardere eisen hadden gesteld dan uiteindelijk in het akkoord staat. Zo is bijvoorbeeld vermeden dat gedeporteerde Guatemalteken naar Mexico worden teruggestuurd. “We kwamen tot een middelpunt”, aldus Ebrard. Mexico zal ook meer middelen inzetten om mensensmokkelaars en transportnetwerken aan te pakken.

In het bereikte akkoord staat verder dat de twee landen de onderhandelingen om illegale immigratie aan te pakken voortzetten. Binnen negentig dagen moeten die gesprekken zijn afgerond.

Trump gebruikte invoerheffingen tot nu toe vooral als wapen in de strijd om betere handelsvoorwaarden te bewerkstelligen met landen waaronder China. In het geval van Mexico eiste Trump ook dat het buurland meer doet om de instroom in de VS van migranten tegen te gaan.

De importheffing van 5 procent op alle goederen uit Mexico werd op donderdag 30 mei aangekondigd door Trump. De heffing zou vanaf 10 juni ingaan en vanaf 1 juli verhoogd worden tot 10 procent indien Mexico niet voldoende stappen ondernam om onder andere het probleem van migratie aan te pakken. Vanaf dan zou het tarief gradueel worden opgetrokken naar 15 procent vanaf 1 augustus, 20 procent vanaf 1 september en 25 procent vanaf 1 oktober.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny Deketel

  Trump heeft helemaal geen goed akkoord met Mexico. Hij trekt gewoon die maatregelen in om te laten uitschijnen dat Mexico op de knieën is gegaan voor de almachtige Trump die hierdoor een grote (schijn)overwinning op zak steekt en 1 van zijn verkiezingsbeloften zogezegd waarmaakt!

 • Pascal Surmont

  México is helemaal geen arm land, corrupt tot op het been, dat wel, maar zeker niet arm, heb de 20 jaar gewoond en ben de getrouwd met de beste vrouw terwereld

 • Fons Casteels

  Trump heeft Mexico helemaal niet afgedreigd. Trump heeft gewoon het diplomatiek principe "reciprociteit" toegepast: tegenmaatregelen tegen iets dat men oneerlijk vindt, tot de oneerlijkheid stopt. Mexico heeft zijn grenzen opengezet zodat illegalen massaal naar Amerika kunnen - Trump dreigt met invoerheffingen - Mexico sluit zijn grenzen terug.

 • Sylke Buysse

  "Het rijke Amerika die het arme Mexico afperst" Micheline Gevers ?? Wat een onzin, de VS zorgt er gewoon voor dat Mexicaanse burgers niet ongebreideld kunnen blijven binnenstromen en dat is niet meer dan normaal. Het huidige (!) Amerika is niet het OCMW van Mexico - de historische evolutie van de States is daarbij irrelevant.

 • MICHELINE GEVERS

  En hoe het rijke Amerika het arme Mexico afperst. En wat brengt dat nu op voor Amerika dat groot geworden is door de mensen die hun land ontvluchte uit armoede of politieke motieven. Lees de geschiedenis van Amerika maar eens.