Akkoord maakt einde aan politieke machtsstrijd tussen Afghaanse premier en rivaal

Afghaans president Mohammad Ashraf Ghani (R) en voormalig regeringsleider Abdullah Abdullah (L).
EPA Afghaans president Mohammad Ashraf Ghani (R) en voormalig regeringsleider Abdullah Abdullah (L).
Bijna acht maanden na de presidentsverkiezingen in Afghanistan heeft de politieke elite van het Aziatische land de strijdbijl begraven. Zittend president Ashraf Ghani en de voormalig regeringsleider Abdullah Abdullah hebben vandaag in Kaboel een akkoord ondertekend om de macht te delen. Dat meldde regeringswoordvoerder Sediq Sediqqi via Twitter.

De Afghanen waren in de herfst van 2019 naar de stembus getrokken. De verkiezingscommissie riep Ghani in februari uit tot winnaar, weliswaar met een kleine meerderheid. Abdullah Abdullah erkende de uitslag niet en liet zich na het einde van Ghani's termijn in aanwezigheid van de eigen aanhang uitroepen tot president. Waarop Ghani zijn regering aanstelde, Abdullah afzette en zich tot president uitriep. Abdullah Abdullah bleef steeds verkiezingsfraude hekelen.

Bemiddeling door de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo bracht geen zoden aan de dijk, waarop de VS financiële steun introkken. Eind februari bereikten de VS een akkoord met de terroristische beweging taliban, zonder tussenkomt van de regering, over een terugtrekking van de internationale troepen.

Abdullah Abdullah zal nu een nationale verzoeningscommissie leiden. En mensen uit zijn team zullen toetreden tot de regering, zegt Ghani's woordvoerder via Twitter. De woordvoerder van Abdullah laat weten dat beide kampen de helft van de mandaten zouden krijgen.

De twee electorale kemphanen waren ook in 2014 elkaars tegenstander bij de presidentsverkiezingen. Na onderhandelingen met de VS volgde toen een eenheidsregering.

“Belangrijker dan ooit dat Afghaanse leiders samenwerken”

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg reageerde positief op het akkoord tussen beide rivalen. Hij beklemtoonde dat het te midden van de coronapandemie en toenemende aanslagen door de taliban “belangrijker dan ooit is dat alle Afghaanse leiders samenwerken om te werken aan duurzame vrede in het land”. Stoltenberg richtte zich ook tot de taliban om meer inspanningen te leveren om het geweld te verminderen en deel te nemen aan intra-Afghaanse vredesgesprekken. Abdullah Abdullah zou daarbij een sleutelrol krijgen.

Ook de Verenigde Staten reageerden zondag verheugd op het bereikte akkoord. Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo feliciteerde beide partijen, maar hekelde ook het feit dat ze door de politieke impasse zo veel tijd verloren hebben laten gaan de afgelopen maanden.