Airbus, Siemens en Rolls Royce willen tegen 2020 elektrisch vliegtuig klaar hebben

Een Airbus A320.
AFP Een Airbus A320.
Airbus, Siemens en Rolls Royce slaan de handen in elkaar om een hybride-elektrische vliegtuigmotor te ontwikkelen. Een testvliegtuig zou tegen 2020 klaar moeten zijn, zo melden de bedrijven vandaag.

De samenwerking hing al enkele dagen in de lucht, maar is nu pas officieel bevestigd. Siemens zal een elektrische motor van 2 Megawatt leveren. Die is half zo krachtig als een conventionele aandrijving. Rolls-Royce levert een gasturbine die in de romp van het vliegtuig wordt ingebouwd om stroom te genereren voor de elektrische motor. Airbus tot slot is verantwoordelijk voor de integratie van de systemen. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Michiels

  De gasturbine/generator combinatie kan mits grondige aanpassing iets meer vermogen genereren dan een turbojet alleen. Maar in een vliegtuig komt daar een aanzienlijk meergewicht bij van motor en generator, en dus onzin. Maar weten die politici veel ...

 • Ferdinand Engelbeen

  Als er géén "plug in" batterijen meehelpen om te vliegen is dat vliegtuig net zo min "elektrisch" als de dieselelektrische locomotieven die hier rondrijden. De dieselmotor levert stroom via een generator aan alle elektromotoren op de wielen. Voordeel: geen ingewikkelde mechanische overbrenging naar de (vele) wielen onder de locomotief. Het voordeel voor vliegtuigen is mij niet echt duidelijk en terug naar een schroefvliegtuig?

 • armand mudah

  werner dat zal die gasturbine wel doen , ze zullen ook wel de energie van die turbine gebruiken om vooruit te komen

 • Gerry Cle

  Het zal tijd worden dat de luchtvaart ook toetreedt tot de 21e eeuw.

 • werner Van der Kelen

  Dat zou ik wel eens willen zien, en dan moet het ook nog kunnen vliegen, op een hoogte van 10 kilometer waar er temperaturen zijn van minus 60 graden Celsius zul je je waarschijnlijk moeten verwarmen met thermo-ondergoed speciale kledij en wat beven.