Airbnb bindt de strijd aan met verboden feestjes na Halloween-drama

Search and Rescue-teams gaan naar het huis waar de schietpartij plaatsvond tijdens een Halloweenfeestje.
EPA Search and Rescue-teams gaan naar het huis waar de schietpartij plaatsvond tijdens een Halloweenfeestje.
Verhuurplatform Airbnb gaat extra inspanningen leveren om niet toegestane feestjes in huurwoningen te beperken. Dat heeft topman Brian Chesky aangekondigd na een drama op een Halloweenfeest afgelopen donderdag.

Donderdagavond kwamen bij een schietpartij vijf mensen om het leven in Orinda, nabij San Francisco. Verschillende anderen raakten gewond. Het incident deed zich voor in een huis dat werd verhuurd via Airbnb. Meer dan honderd mensen waren die avond aanwezig op het feest.

“Wat er donderdagavond gebeurd is in Orinda, in Californië, is verschrikkelijk”, schrijft medeoprichter en de baas van Airbnb, Brian Chesky, in een reeks tweets. “Vanaf vandaag verbieden we ‘feesthuizen’ en verdubbelen we onze inspanningen om niet toegestane feestjes te bestrijden en om misbruik van verhuurder en gast tegen te gaan, zoals het misbruik dat leidde tot de vreselijke gebeurtenissen in Orinda.”

Handmatige screening

Om dat te doen, gaat Airbnb onder meer de “handmatige screening” verhogen van reserveringen met een hoog risico, die opgemerkt worden door de risicodetectietechnologie. Verder zal het bedrijf een team oprichten dat snel kan ingrijpen wanneer er problemen zijn en zal het sancties opleggen aan gebruikers die de regels rond feestjes niet naleven.

“We moeten ons best doen en dat zullen we doen”, aldus Chesky nog. “Dit is onaanvaardbaar.”

Brian Chesky.
REUTERS Brian Chesky.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adri edith

  Als je je huis verhuurt via Airbnb ben je nog altijd verantwoordelijk voor je eigen huis. Als je in het reglement zet dat feestjes geven niet toegestaan is, kun je gerechtelijk vervolgen. De huurder is dan verantwoordelijk en moet instaan voor alle geleden schade.

 • Alex Bervoets

  Dit is niet de fout van Airbnb maar wel van de mensen die geen respect tonen voor andermans eigendommen. Opvoeding is hier het probleem...

 • jean deprez

  Airbnb kennende gaan ze het strikte minimum doen.

 • Roel Corthals

  Een team dat wereldwijd snel kan ingrijpen... van achter de computer. Geld binnenpakken en gespeeld bezorgd zijn dat moet je Brian

 • Gyongyi V. Saunderson

  Wordt tijd. Wij hebben ook verhuurd aan 8 mensen ooit en op het einde zaten er bijna 60 mensen te feesten. Maar het probleem is dat als je het meld bij airbnb dat zij meer de huurders verdedigen dan de verhuurders en zelfs ze blokkeerden onze listing. Ik hoor dus airbnb het allemaal graag zeggen maar zeggen en doen zijn 2 verschillende dingen. Eveneens zijn wij nog steeds aan het wachten op onze schadeclaim.