AirAsia-toestel waarschijnlijk gevonden

Photo by Ulet Ifansasti/Getty Images
Het lijkt erop dat het ramptoestel van AirAsia is gevonden. Op een foto, gemaakt met sonarapparatuur, is een groot, donker object te zien. "Het ligt tussen de 30 en 50 meter diep", zegt een woordvoerder van het Indonesische zoek- en reddingsteam. "We bidden dat dit het vliegtuig is, zodat we het zo snel mogelijk kunnen bergen."

Een van de geborgen lichamen uit de gecrashte Airbus van AirAsia had een zwemvest om. Dat maakte een functionaris van de Indonesische reddingsdiensten woensdag bekend. "Vanochtend hebben we in totaal vier lichamen geborgen en een daarvan had een zwemvest om'', aldus Tatang Zaenudin.

De vondst wijst er mogelijk op dat het toestel niet in de lucht uit elkaar is gevallen en dat mensen tijd hebben gehad zich op de crash voor te bereiden. Het toestel stortte zondag met 162 mensen aan boord in slecht weer neer in de Javazee.

Experts hebben ook andere aanwijzingen dat het vliegtuig intact was toen het neerstortte. "Omdat er weinig puin drijft, lijkt het erop dat het vliegtuig niet in de lucht doormidden brak, maar door de klap op het water'', zegt een vliegtuigexpert. Ook de gevonden lichamen lijken zo goed als ongeschonden.

AP
EPA
AFP

Woensdagochtend (lokale tijd) werd de zoekactie naar het vliegtuig en de passagiers hervat. Gezocht wordt in de Javazee, voor de kust van het Indonesische eiland Borneo. Reddingswerkers vonden tot nu toe nog maar zes lichamen. Woensdag werden er opnieuw drie lichamen geborgen, onder meer van een stewardess.

67 duikers zijn ingezet om onder meer de zwarte dozen boven water te krijgen. De dozen moeten antwoord geven op de vraag hoe de ramp heeft kunnen gebeuren. Aan boord van de Airbus waren 162 mensen, voornamelijk uit Indonesië. Het grootste deel van het toestel, de romp, is nog niet gevonden.

De slechte weersomstandigheden bemoeilijken de zoekactie, waar verschillende schepen, helikopters en vliegtuigen voor worden ingezet. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Maleisië en Zuid-Korea hebben hulp richting Indonesië gestuurd.

Robertus Pudyanto/Getty Images
EPA