Air France verdenkt twintig medewerkers na geweld tegen directeurs

AFP
Air France verdenkt een twintigtal werknemers van betrokkenheid bij de schermutseling op het eigen hoofdkantoor. Eergisteren werden daarbij twee bestuurders mishandeld.

Tegen drie mensen die personeelschef Xavier Broseta en zijn mededirecteur Pierre Plissonnier daadwerkelijk zouden hebben gemolesteerd, is aangifte gedaan. Maar een intern onderzoek heeft nog circa twintig namen opgeleverd van mensen die zich zouden hebben misdragen.

REUTERS

Ook twee piloten verdacht

Het gaat volgens RTL voornamelijk om grondpersoneel, met name van de onderhouds- en vrachtdivisies. Maar ook twee piloten staan onder verdenking. Zij zouden de relschoppers met hun toegangspassen hebben binnengelaten. Een stewardess zou een beveiligingscamera met een sjaaltje hebben bedekt.

De lijst met medeplichtigen kan volgens RTL nog langer worden. Voor degenen die zich het zwaarst hebben misdragen, dreigt mogelijk ontslag.

AP

"Gerucht klopt niet"

De rellen ontstonden tijdens een vergadering waarin de ondernemingsraad van Air France werd geïnformeerd over een nieuwe reorganisatie. Tussen nu en 2017 verdwijnen in totaal 2.900 banen. Air France sprak vandaag tegen dat daarna nog 5.000 ontslagen gepland zijn. Het weekblad 'Le Canard enchainé' had dat gemeld.

Air France heeft lang geprobeerd het personeel over te halen langer en harder te werken voor hetzelfde geld, zoals de Nederlandse zustermaatschappij KLM dat ook met de vakbonden heeft afgesproken. Vorige week bleek evenwel dat met de piloten geen akkoord te bereiken viel. Om toch een einde te maken aan de opeenstapeling van verliezen werd besloten tot een harde sanering.

AP