Aimen Dean was ooit bommenmaker bij al-Qaida: “Kinderen terughalen? Als ze ouder zijn dan 12 jaar is het verloren zaak”

Aimen Dean.
VTM Nieuws Aimen Dean.
Aimen Dean, één van de belangrijkste bommenmakers van al-Qaida en jarenlang spion voor de Britse inlichtingendienst, was gisteren in ons land. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers kon hem exclusief spreken. “Jonge moslims in Europa hebben twee keuzes: de optie van de natiestaat die tot vrede leidt of de optie van al-Qaida en IS”, zegt Dean.

Dean gaf in de Koninklijke Militaire School van Brussel een lezing voor een aantal genodigden van het leger, de politie en de inlichtingendiensten. Hij was explosievenmaker bij al-Qaida en de rechterhand van Osama Bin Laden. Hij besliste de terreurorganisatie echter de rug toe te keren en werkte jarenlang als spion voor westerse inlichtingendiensten.

Zijn boodschap aan de overheid en jonge moslims in ons land is duidelijk. “Er zijn twee heel duidelijke opties. De optie van de natiestaat die tot vrede en welvaart leidt, ongeacht hoe klein je eigen aandeel daarin ook mag zijn. Of de optie van Al Qaeida en IS, die leidt tot anarchie, chaos en anti-moslimgevoelens in Europa. Het eindresultaat kan zijn dat moslims verdreven worden uit Europa.”

Leven in gevaar
Wat te doen met kinderen van IS-strijders die vastzitten in Syrië en Irak? Dean heeft op die lastige vraag een duidelijk advies voor de Belgische overheid. “Als ze tussen 1 en 5 jaar oud zijn, zou ik ze terughalen. Werk aan een intense rehabilitatie en plaats ze bij betrouwbare families of in goede rehabilitatiefaciliteiten”, zegt Dean. “Tussen vijf en tien jaar oud zou ik ze in rehabilitatie plaatsen in het buitenland. Ver weg eerst. Als ze ouder zijn dan 12 is het een verloren zaak.”

Deans keuze om al-Qaida de rug toe te keren en zich in te zetten tegen islamitisch extremisme kostte hem al twee keer bijna zijn leven. Hij en zijn gezin leven nu ondergedoken en onder voortdurende bescherming.  
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Albert Vaneigens; laat ze dan ginder bij hun ouders. Probleem opgelost!

 • oswald billiet

  Zijn wij nog in staat om menselijk te reageren? Onschuld van minder dan vijf jaar afstoten? Die kinderen schreeuwen naar liefde en geborgenheid. Haal ze terug. Ik verwijt onze staat om de gelegenheid om die kinderen te bereiken, te dwarsbomen zoals ik het zag op de reportage. Schandelijk !

 • Ronald De Clercq

  Neen Mathias Lunders, als ze ouder zijn dan 12 zijn die kinderen al zo gehersenspoeld dat op andere gedachten brengen niet meer mogelijk is.

 • Ronny Vansteelandt

  Deze terrorist laten ze lopen. Een oude man van 94 brengen ze voor de jeugdrechter voor feiten van 74 jaar geleden. Waar is de logica ? Beidde zijn mee verantwoordelijk voor massamoord.

 • Jef Heffens

  Als je weet dat de radicalisering in de familiekring en de directe vriendenkring gebeurt en op basis van de originele Koran dan weet je met een klein beetje gezond verstand dat je noch vrouwen noch kinderen van IS-strijders naar Europa moet terughalen. Je kan beter iets doen voor die kinderen die wees geworden zijn omdat hun ouders heel dikwijls gefolterd werden en op gruwelijk wijze vermoord werden door IS.