Ahmadinejad: "Geen toegevingen in nucleair programma"

Mahmoud Ahmadinejad.
BELGA Mahmoud Ahmadinejad.
De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft vandaag, bij de 34ste verjaardag van de Islamitische Revolutie, herhaald dat zijn land geen toegevingen zal doen aan het Westen met betrekking tot zijn nucleaire programma.

"Iran is vandaag een land met nucleaire knowhow, of je het nu wilt of niet", aldus de president op het Azadiplein in Teheran. "Daarom zou het beter zijn dat jullie (het Westen, nvdr) dit aanvaarden en proberen om tot een akkoord te komen met ons." Na 34 jaar van revolutie zouden de tegenstanders van Iran toch moeten weten dat druk en intimidatie niet werken, klonk het nog.

Ahmadinejad wees erop dat de Verenigde Staten bij onderhandelingen blijk zouden moeten geven van wederzijds respect, in plaats van gebruik te maken van druk en militaire dreigementen. De VS hadden eerder aan Iran voorgesteld om bilaterale gesprekken op te starten.

Binnenkort staat opnieuw een ontmoeting gepland tussen de Iraanse autoriteiten en het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA). Het Westen vreest dat Iran over een atoomwapen beschikt.

De toespraak werd vandaag rechtstreeks uitgezonden op de openbare omroep. In het hele land staan manifestaties gepland om de verjaardag van de revolutie te herdenken. Daarbij zouden volgens de staatstelevisie honderdduizenden Iraniërs meevieren. Op de omroep werden al beelden getoond van mensen die slogans scandeerden als "Dood aan Amerika" en "Dood aan Israël". Ze dragen vlaggen mee en foto's van ayatollah Khomeini.