Agenten keren burgemeester New York de rug toe tijdens uitvaart vermoorde collega

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, voor aanvang van de begrafenis van politieagent Rafael Ramos.
AFP De burgemeester van New York, Bill de Blasio, voor aanvang van de begrafenis van politieagent Rafael Ramos.
Honderden agenten hebben burgemeester Bill de Blasio letterlijk de rug toegekeerd tijdens de begrafenis van een politieman. Agenten draaiden zich weg van een groot scherm buiten de kerk, waarop te zien was hoe De Blasio begon aan zijn speech. Dat melden Amerikaanse media.

Het symbolische gebaar werd gemaakt tijdens de uitvaart van Rafael Ramos. Hij werd samen met collega Wenjian Liu doodgeschoten door een man die zei dat hij wraak nam voor het doden van zwarte mensen door blanke agenten.

De politievakbonden keerden zich eerder deze maand al in woorden tegen de burgemeester. Ze verweten hem 'bloed aan zijn handen' te hebben, omdat hij in het debat over politiegeweld tegen minderheden zich niet achter de agenten schaarde.

AFP

'Ziel van natie geraakt'

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei tijdens de uitvaart dat de moord op twee politieagenten "de ziel van de natie heeft geraakt".

Biden sprak de honderden collega's, vrienden en familieleden van Ramos toe die waren samengekomen in de Christ Tabernacle Church in het Amerikaanse stadsdeel Queens. Toen hij het politiekorps van New York het beste ter wereld noemde volgde er een langdurig applaus.

Buiten de kerk stonden nog eens duizenden agenten voor wie binnen geen plek meer was. Zij konden de dienst op grote schermen volgen.

Ramos en zijn collega Wenjian Liu werden op 20 december doodgeschoten in het stadsdeel Brookyn terwijl ze in hun auto zaten. De dader pleegde zelfmoord.

GETTY