Agenten in Los Angeles krijgen lichaamscamera's

Een politieagent in Los Angeles met 'bodycam' tijdens een demonstratie eerder dit jaar.
AP Een politieagent in Los Angeles met 'bodycam' tijdens een demonstratie eerder dit jaar.
Alle agenten van het politiekorps in de miljoenenstad Los Angeles gaan camera's op het lichaam dragen. De apparaten vormen een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen wangedrag door politie maar ook tegen valse beschuldigingen aan het adres van agenten.

Burgemeester Eric Garcetti maakt de beslissing later op vandaag wereldkundig. Het politiekorps telt een slordige 10.000 agenten. Voor de aanschaf van de camera's is ook geld ingezameld onder bedrijven en burgers. De teller staat volgens de krant Los Angeles Times inmiddels op meer dan 1 miljoen dollar. Met de producent van de camera's wordt al onderhandeld.

"Met dit programma zal Los Angels nationaal vooroplopen in het gebruik van deze camera's. Terwijl gebeurtenissen in Ferguson en president Obama's oproep dit recentelijk nationaal onder de aandacht hebben gebracht, is het bestuur van burgemeester Garcetti al meer dan een jaar bezig met het inzetten van lichaamscamera's", aldus het kantoor van de burgemeester.

De maatregel volgt op de ongeregeldheden en betogingen na de dood van verschillende zwarte mannen door politieoptreden in de afgelopen maanden. De mannen waren ongewapend.