Agenten doodgeschoten bij piramides van Gizeh

Twee politieagenten van de eenheid die over toeristen waakt, zijn woensdag in Gizeh doodgeschoten niet ver van de beroemde piramides van die stad. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden dat de agenten zijn vermoord door twee daders die op een motorfiets reden.

De schietpartij was slechts 30 meter van een controlepost van veiligheidsmensen op de weg naar de piramides.

Toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van Egypte. Voor de val van het regime van president Hosni Mubarak in 2011 brachten toeristen zeker 350 miljoen euro per jaar in het laatje. In 2014 was dat nog slechts circa de helft van dat bedrag. Om de staat schade te berokkenen vallen extremisten soms de toerismesector aan. Dat gebeurde onder meer met een bloedige aanval op bezoekers in 1997 in Luxor, in 2005 met bomaanslagen in Caïro en Sharm al-Sheikh en in 2006 met een aanslag in Dahab.

De aanslag van vandaag is vooralsnog niet opgeëist. Islamitische militanten hebben in het verleden al tal van agenten en militairen gedood, meestal aan controleposten, politiekantoren of militaire barakken. Ze beogen daarmee het omverwerpen van de regering in Cairo, aldus de krant The Cairo Post.

De schietpartij vond plaats op slechts 30 meter van een controlepost van veiligheidsmensen op de weg naar de piramides van Gizeh. Illustratiefoto.
Wikimedia De schietpartij vond plaats op slechts 30 meter van een controlepost van veiligheidsmensen op de weg naar de piramides van Gizeh. Illustratiefoto.