Agenten betrappen vrouw op winkeldiefstal en betalen haar rekening nadat ze in haar tas gekeken hebben

Twitter
Drie agenten van de politie van New York (NYPD) hebben hun hart getoond toen ze een vrouw betrapten op een winkeldiefstal. Toen ze in haar tas gekeken hadden, besloten ze om haar niet op te pakken, maar haar rekening te betalen. Een foto die een andere klant nam van het emotionele moment, werd op Twitter al duizenden keren geliket.

Het tafereel speelde zich donderdag af in een vestiging van supermarktketen Whole Foods in Manhattan. De agenten waren met hun fiets op patrouille en toen ze Union Square passeerden, besloten ze snel iets te halen om te lunchen in de winkel. Beveiligingsagenten spraken hen aan omdat ze net een vrouw hadden zien stelen.

Doosjes

“Ik vroeg haar wat er aan de hand was”, aldus inspecteur Louis Sojo achteraf op een persconferentie. “Ze vertelde me dat ze honger had. Ik keek in haar tas en zag drie kartonnen doosjes met eten dat ze uit het buffet geschept had. We besloten met één blik naar elkaar dat wij ervoor zouden betalen. Ik vond het helemaal niet zo een big deal, maar ze was erg emotioneel dat we dat voor haar deden. Ze kon zelfs niet meer spreken. Het enige wat ze nog kon uitbrengen was: ‘dank je’.”


Het moment dat de vrouw haar gezicht snikkend in haar handen verbergt, werd vastgelegd door een andere klant in de winkel, die het beeld deelde op Twitter. (lees hieronder verder)

Volgens de agenten gebeurt zoiets wel vaker bij de politie, maar gaat het doorgaans ongemerkt voorbij. Ze hadden deze weerklank dan ook niet verwacht. “Ik doe dit werk al 22 jaar en dit is niet de eerste keer dat ik zoiets doe”, aldus Sojo. “Hetzelfde geldt voor mijn collega’s. We doen het niet constant, maar als je naar iemands gezicht kijkt en ziet dat die persoon je nodig heeft en echt honger lijdt, dan kan je daar moeilijk je rug voor keren. Zo zijn we niet opgevoed.”

Goedheid

Hoewel de meeste reacties op de tweet positief zijn, kan niet iedereen het gebaar appreciëren. “Het is dus oké om te stelen”, klinkt het onder meer. Waarop iemand anders reageert: “Ik twijfel er niet aan dat dit deze vrouw zal veranderen. Niet dat ik denk dat ze vroeger niet geloofde in de goedheid van de mens, maar ik denk wel dat ze alles nu in een ander licht ziet. Bravo NYPD.”

En iemand anders voegt daaraan toe: “Ze is een mens en ze heeft het moeilijk. Zoals haar zijn er nog veel anderen die niet weten waar ze hun volgende maaltijd moeten halen. Bedankt aan deze agenten voor hun goedheid.”
80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Buckens

  Heb dit 37 jaar geleden meegemaakt met een van mijn rijkswachters , hij betaalde ook voor een vrouw . Het toppunt was dat hij het zelf goed kon gebruiken.

 • Jan Dekoninck

  Allemaal lovenswaardig , .............. maar die vrouw ziet er niet bepaald mager uit. Hoe definieer je honger ? Ik eet maar een keer per dag maar ik voel minder honger dan toen ik voortdurend aan de (suiker-)snacks zat ... De medemenselijkheid van die agenten verdient wel alle lof.

 • Eddy DESMET

  Armoede wordt stilaan een prangender probleem en we staan er te weinig bij stil. Egoïsme en zelfgenoegzaamheid zijn twee "broertjes" van onverschilligheid.

 • Tanja verschoore

  Sympathiek van die agenten, ze verdienen een pluim !

 • Peter Janssen

  Als je honger lijdt is het geen diefstal maar noodzaak om te overleven.Beschamend voor de politieke leiders in rijke landen dat hun burgers armoede lijden en moeten stelen om te kunnen blijven leven.