Agent vindt verminkt vrouwenlijk in Frans bos: “Allicht is het Sophie, de studente die bij de verkeerde deur aanbelde”

Sophie Le Tan was op de dag van haar verdwijning net twintig jaar geworden.
AFP Sophie Le Tan was op de dag van haar verdwijning net twintig jaar geworden.
In de Franse gemeente Grendelbruch is het in stukken gesneden lijk van een vrouw ontdekt. Dat melden ‘Le Figaro’ en ‘Le Parisien’. Speurders hebben sterke vermoedens dat het om Sophie Le Tan gaat, een studente economie die meer dan een jaar geleden vermist raakte. Haar bloedsporen werden teruggevonden in het appartement van een zekere Jean-Marc Reiser in Schiltigheim, niet zo ver van Straatsburg. Het meisje was druk op zoek naar een huurwoning en zou zo recht in zijn klauwen gelopen zijn. De hoofdverdachte werd enkele dagen later al opgepakt.

“Het lichaam is zwaar toegetakeld geweest. Het is een hypothese en we moeten dus uiterst voorzichtig blijven, maar enkele cruciale elementen wijzen wel degelijk in de richting van Sophie”, stelt procureur Philippe Vannier.

De stoffelijke resten werden eergisteren ontdekt door een agent die paddenstoelen aan het plukken was en toevallig op die plek voorbij wandelde. Deze ochtend vond een autopsie plaats. De resultaten worden dit weekend of ten laatste begin volgende week verwacht.

Reiser blijft intussen zijn onschuld uitschreeuwen. Hij beweert dat hij haar vinger verzorgd zou hebben -vandaar de bloedsporen in de badkamer dus- en dat ze nadien weer vertrokken is. Maar dat verklaart niet waarom haar bloedresten ook op een zaag in zijn kelder teruggevonden werden.

“Alle bevindingen kloppen”
“Alle bevindingen sluiten perfect aan bij de elementen in ons onderzoek”, weet een onderzoeker. Het was in die regio immers dat de telefoon van Reiser plots een teken van leven gaf, kort nadat Sophie verdwenen was. De man kent die bossen bovendien op z’n duimpje. “Zijn vader was boswachter, zo wist hij perfect elk huisje staan. Op latere leeftijd keerde hij er vaak terug om zich te herbronnen.”

De politie had trouwens al in die bossen gezocht met de hulp van speurhonden en helikopters, maar door de uitgestrektheid van het gebied bleek dat onbegonnen werk.

Lokaas
Op 7 september 2018 was Le Tan naar het appartement getrokken dat zogezegd te huur stond. Volgens de politie gebruikte Reiser die woning echter enkel als lokaas. Het gsm-nummer dat hij opgegeven had, was gelinkt aan een anonieme prepaidkaart.

Drie kandidates waren al eerder komen opdagen, maar troffen er niemand aan. Reiser liet hen allicht ongemoeid omdat ze hun partner meegenomen hadden. Een groot verschil met Le Tan, die het pand in haar eentje wilde bezoeken. Ondanks een grondige schoonmaakbeurt konden toch nog bloedsporen van het meisje teruggevonden worden.

Het gewelddadige verleden van Reiser doet alvast het ergste vermoeden. In 1987 verdween de 23-jarige Françoise Hohmann spoorloos terwijl ze stofzuigers aan het verkopen was. Ze klopte als laatste aan bij zijn deur. De man werd toen echter uit de wind gezet door zijn toenmalige vriendin, die beweerde dat hij op het moment van de feiten bij haar was. Later zou ze toegeven dat ze die verklaring onder dwang afgelegd had.

Françoise Hohmann.
RV Françoise Hohmann.

“IJskoud maar vastberaden”
In 1995 en 1996 kwamen er nog eens twee verkrachtingen bovenop. Het jaar nadien troffen douaniers handwapens, bivakmutsen, een verdovingsmiddel en foto’s van slapende (of bewusteloze?) vrouwen in zijn wagen aan. Harde bewijzen die hem aan de verdwijning van Hohmann linkten, ontbraken echter. Met als gevolg dat hij in 2001 het voordeel van de twijfel kreeg en dus vrijgesproken werd.

Valérie Gletty trad toen op als advocate van de familie Hohmann. Na al die jaren is vooral zijn aparte karakter haar bijgebleven. “IJskoud, maar wel vastberaden. Hij zag er redelijk indrukwekkend uit en was best intelligent.”

Pierre Degeneve nam de verdediging van Reiser op zich. “Hij gedroeg zich autoritair tijdens onze gesprekken. Als advocaat moet je een vertrouwensband kunnen ontwikkelen met je cliënt, zodat je in de rechtbank met de juiste woorden zijn persoonlijkheid kan schetsen. Maar met hem was dat onbegonnen werk. De rechter had alle moeite van de wereld om hem toch maar iets over zichzelf te laten vertellen.”

Demonstranten schreeuwden vorig jaar om gerechtigheid tijdens een hoorzitting van Reiser in het gerechtsgebouw van Straatsburg. Onder hen ook de vader van Sophie.
AFP Demonstranten schreeuwden vorig jaar om gerechtigheid tijdens een hoorzitting van Reiser in het gerechtsgebouw van Straatsburg. Onder hen ook de vader van Sophie.

“Narcistisch ingesteld”
Voor de verkrachtingen werd Reiser wél veroordeeld. Van de vijftien jaar die hij opgelegd kreeg, zou hij uiteindelijk slechts zes jaar effectief achter tralies verdwijnen. “Hij denkt en reageert helemaal anders dan een normaal persoon”, aldus de advocate van een van de slachtoffers. “Ik had zoiets nooit eerder gezien. Hij moet alle macht hebben en is pervers en narcistisch ingesteld.”

Ook de buren van Reiser spreken van een onrustwekkende en ijskoude persoonlijkheid. “Hij kwam soms met de gekste vragen aanbellen. Of we nog internet hadden bijvoorbeeld. Of een tv.” Wilde hij zo checken welke vrouwen alleen leefden? Het is een piste die -met de gruwelijke feiten in het achterhoofd- niet zomaar van tafel geveegd mag worden.

AFP

“Van kop tot teen gescand”
“Het is iemand die angst aanjoeg”, vertelt Xavier Lippert. “Veel vrouwen uit dit appartementsgebouw hebben me verteld dat ze niet op hun gemak waren als ze met hem in de lift stonden.”

“Het voelde aan alsof hij ons van kop tot teen scande. En nadien bleef hij in de gaten houden waar we precies woonden”, voegt een moeder toe.

AFP

“Ik voelde dat hij me iets zou aandoen”
Een buurvrouw maakte op haar beurt een schrikbarende episode mee. Een Nigeriaanse jongedame was in tranen bij haar komen aanbellen. Ze was Reiser tegen het lijf gelopen bij Restos du Coeur, een liefdadigheidsorganisatie die voedsel verdeelt onder daklozen en arme mensen. Ze had enkele dagen bij hem gelogeerd, maar sloeg dan noodgedwongen op de vlucht.

Toch wilde de vrouw haar spullen nog gaan ophalen bij Reiser. Vanaf dat moment verdween ze lange tijd van de radar. Vreemd, vermits enkele persoonlijke documenten bij de buurvrouw blijven liggen waren.

Intussen blijkt dat zij gelukkig nog levend en wel is. Ze kreeg te horen dat de politie haar zocht en nam contact op met de Franse ambassade in Nigeria. “Maar ik moest daar weg, ik voelde dat hij me anders iets zou aandoen”, besluit ze.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim Vanderpoort

  Zo een monsters krijgen amper een straf maar rij als werkende Belg hier eens 5km te hard en je zult het geweten hebben..

 • Juliette Francois

  Het is toch ongelooflijk dat iemand die al zoveel misdaden op zijn kerfstok heeft, ongestoord zijn gang kan blijven gaan. De misdaden die voorkomen hadden kunnen worden, zijn niet te tellen en dat is heel schrijnend!

 • pascal Buyens

  Ze kunnen hem binnen 2 jaar weer vrijlaten! Idioten

 • lodewijk maesen

  dankzij onze linkse wereldverbeteraars loopt mhr jaren vrij rond en maakt hij slachtoffers...zou me ni verbazen dat unia ook nog voor hem is opgekomen :)

 • RAOUL VERFAILLIE

  En weeral vrij na 6 jaar ipv 15 jaar om verder te kunnen verkrachten en moorden.Wie kan dit nog begrijpen.Hoeveel moorden heeft ons strafrecht al veroorzaakt ?15 is 15, punt.En 30 is 30.