Agent Texas neemt ontslag om geweld zwarte tieners

Protesten tegen het geweld van de politie in McKinney.
REUTERS Protesten tegen het geweld van de politie in McKinney.
Een politieagent in de Amerikaanse plaats McKinney in Texas heeft zijn ontslag ingediend, nadat er een filmpje was verschenen waarin hij een zwarte tiener hardhandig naar de grond werkt en zijn pistool op andere kinderen richt. Dat meldt de lokale zender Fox4 op gezag van zijn advocaat. De video leidde tot veel ophef en protesten tegen politiegeweld.

Politiechef Greg Conley heeft het ontslag van Eric Casebolt bevestigd, maar zei erbij dat er geen druk op de 41-jarige agent was uitgeoefend. Volgens hem is er echter geen excuus voor het buitensporige geweld van de agent. "Er waren twaalf agenten ter plekke, en elf hebben gehandeld volgens onze regels. Casebolt niet."

Wijkagent Casebolt werd eerder al geschorst door de politie, die onderzoek doet naar het incident. Het filmpje van de politieactie, tegen een illegaal feestje bij een zwembad, is op internet miljoenen keren bekeken. Het leidde vooral tot ophef omdat Casebolt een blanke agent is die in dit geval optrad tegen Afro-Amerikaanse tieners. Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is al tijden bron van veel woede in de VS.

Ongeveer achthonderd mensen waren maandag in McKinney, een voorstad van Dallas, op de been om te protesteren tegen politiegeweld. De organisatie van het protest eiste dat de agent, die sinds 2005 voor de politie in McKinney werkte, zou worden ontslagen en aangeklaagd voor geweld tegen kinderen.

De advocaat van Casebolt wilde niet zeggen waar hij zich op dit moment bevindt. Hij zou al diverse doodsbedreigingen hebben ontvangen.