Agent NY aangeklaagd voor dood niet-gewapende man

Politieagent Peter Liang pleitte onschuldig.
AP Politieagent Peter Liang pleitte onschuldig.
Een New Yorkse politieagent, Peter Liang, is woensdag aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag van een niet-gewapende zwarte man van 28 jaar in november in Brooklyn, de wijk in het noordoosten van New York. De autoriteiten hadden het over een "ongeval".

Akai Gurley, de vader van een dochtertje, was om het leven gekomen in een sociale woonblok in Brooklyn op 20 november 's avonds. Hij werd neergeschoten door een politieagent, een Aziatische Amerikaan die nog maar pas in dienst was.

Bill Bratton, het hoofd van de New Yorkse ordediensten, had de volgende dag gezegd dat het schot "per ongeluk" werd afgevuurd en dat het slachtoffer onschuldig was.

Borg
Een "grand jury", die uit burgers is samengesteld, moest op basis van het onderzoek beslissen of de agent aangeklaagd werd. De jury besloot woensdag dat hij zich zal moeten verantwoorden voor, onder meer, onopzettelijke doodslag, doodslag door onvoorzichtigheid en agressie.

De politieagent pleitte tijdens een hoorzitting woensdag onschuldig op alle aanklachten. Hij werd op borg vrijgelaten.

Vijftien jaar cel
Ken Thompson, de procureur van het district Brooklyn, gaf aan dat enkele tientallen personen in de zaak ondervraagd werden. "We denken niet dat de politieagent de bedoeling had om Gurley te doden, maar hij had zijn vinger op de trekker en had zijn pistool in werking gesteld", zei Thompson. De politieagent riskeert vijftien jaar cel.

De agent was met een collega aan het patrouilleren in de door criminaliteit geplaagde sociale woonblok. Akai Gurley kwam oog in oog te staan met de patrouille in de slecht verlichte trappenhal van de woonblok. Hij had de trap genomen omdat dat sneller ging dan de lift.

De partner van Akai Gurley, Kimberly Ballinger, sprak gisteren het publiek toe.
AFP De partner van Akai Gurley, Kimberly Ballinger, sprak gisteren het publiek toe.