Agent niet vervolgd voor dood zwarte tiener

Een protestmars in Madison in maart, na de dodelijke arrestatie
AP Een protestmars in Madison in maart, na de dodelijke arrestatie
Een blanke politieagent die in maart een zwarte man doodschoot in de Amerikaanse staat Wisconsin, wordt niet vervolgd. Dat heeft justitie in de Verenigde Staten gisteren bepaald.

De 19-jarige Tony Robinson werd in de plaats Madison doodgeschoten toen hij achterna werd gezeten door de agent omdat hij verdacht werd van geweldpleging. Toen Robinson de agent aanviel, schoot de agent meerdere keren op hem. Onder meer zijn hoofd, arm en bovenlijf werden geraakt. De tiener was ongewapend, zo bleek later. De dood van Robinson leidde tot veel ophef en demonstraties.

De officier van justitie zei dat Robinson meerdere mensen had lastiggevallen en geweld had gebruikt voordat hij werd gearresteerd. De agent hoeft dus niet te worden vervolgd, zo stelde hij. Wel erkende de officier dat de politie een imagoprobleem heeft wat betreft racisme. "Mijn besluit maakt geen eind aan de raciale verschillen die bestaan in dit land. Mijn beslissing is niet genomen op basis van emoties, maar op basis van de feiten."

De politie in de Verenigde Staten ligt al langer onder vuur vanwege toenemend geweld door agenten. Vooral ongewapende zwarte verdachten zijn daar het slachtoffer van. Het geweld heeft de afgelopen maanden in verschilende Amerikaanse steden geleid tot grote betogingen en onlusten.