Agent die Walter Scott doodschoot pleit schuldig

Reuters
De ex-agent die twee jaar geleden in de VS een ongewapende zwarte automobilist doodschoot, heeft gisteren schuldig gepleit. De voormalige politieagent ontsnapt zo aan een proces; zijn straf wordt later nog bepaald. Het incident, dat door een omstaander in een filmpje werd vastgelegd, ging de geschiedenis in als één van de meest choquerende gevallen van politiegeweld in de VS.

De 50-jarige Walter Scott werd in april 2015 door politieagent Michael Slager tegengehouden voor een verkeerscontrole in North Charleston, in de Amerikaanse deelstaat South Carolina. Scott zette het op een lopen, waarna Slager het vuur opende. Op de beelden van de feiten is onder meer te zien hoe de toen 33-jarige agent acht keer schiet op zijn slachtoffer en hem vijf keer in de rug treft. De agent zou vervolgens zijn taser naast het lichaam van Scott hebben gelegd, in een poging om een scenario van wettelijke zelfverdediging aannemelijk te maken.

Slager verklaarde in het verleden ook steeds dat hij vreesde voor zijn leven omdat Scott een wapen bij zich zou hebben gehad. Hij geeft nu toe dat hij in de hoedanigheid van zijn functie als politieagent buitensporig geweld gebruikte en daarmee de burgerrechten van Scott schond.

Zwaarste straf
Door de schikking vermijdt Slager zijn proces, dat normaal gezien binnen een week zou starten. Hij riskeert in principe levenslang, maar het is in het Amerikaanse rechtssysteem de gewoonte dat de beschuldigde door middel van een schikking de zwaarste straf kan vermijden. Een eerdere rechtszaak tegen de ex-agent werd geseponeerd nadat de jury er niet in slaagde om tot een consensus te komen over de vraag of de man schuldig was aan moord of aan doodslag.

De dood van Walter Scott leidde in 2015, samen met enkele andere gevallen van politiegeweld tegen Afro-Amerikanen, tot hevige protesten, sociale onrust en verschillende rechtszaken. De nabestaanden van Walter Scott lieten inmiddels op een persconferentie weten tevreden te zijn met de bekentenis van Slager. "We hopen dat Michael door zijn verantwoordelijkheid te aanvaarden de familie Scott helpt bij het verwerken van de dood van Walter", liet de advocaat van Slager op zijn beurt weten.

Opgelet: het onderstaande filmpje begint met schokkende beelden.