Agent die meisje dat betrokken was bij bomaanslagen in Surabaya redde: “Ik deed wat elke vader zou doen”

Politieagenten bewaken het politiekantoor dat eerder deze week getroffen werd door een kamikazeaanval, waarbij enkel de vier terroristen om het leven kwamen. Tien agenten raakten gewond.
AFP Politieagenten bewaken het politiekantoor dat eerder deze week getroffen werd door een kamikazeaanval, waarbij enkel de vier terroristen om het leven kwamen. Tien agenten raakten gewond.
Politieagent Roni Faisal vindt zichzelf geen held. Vlak nadat een familie begin deze week een deel van een politiekantoor in Surabaya opblies, redde hij het meisje dat bij een van de kamikazes achter op de motorfiets zat. “Ze was slechts een kind van een jaar of acht. Haar gezicht en lichaam zaten onder het bloed. Ik ben zelf vader en mijn instinct was om haar te redden.”

Dat was een moedige actie, aangezien de terroristen die een dag eerder drie kerken in de stad opbliezen, er niet voor terugschrokken om hun eigen kinderen vol bommen te hangen en op te offeren.

Bij de aanslag op het politiekantoor kwamen vier mannen om het leven, alle vier familie van het meisje dat ternauwernood overleefde. “Na een tijdje begon ze hulpeloos te bewegen en om hulp te vragen”, zegt agent Roni (foto beneden). “Mensen schreeuwden naar haar, riepen dat ze op moest staan. Maar als mens dacht ik er alleen aan dat ze gered moest worden, ook al was ze betrokken bij het bombardement.”

De man kan enkele dagen later nog altijd niet geloven dat ouders hun kinderen gebruiken als dodelijke wapens. “Ik ben ook moslim. Niemand die zoiets doet, kan zich moslim noemen”, zegt hij.

Nadat hij het meisje van de plek van de aanslag weghaalde, heeft Roni haar niet meer gezien. Hij wil haar graag opnieuw ontmoeten zodra het beter met haar gaat. “Ik weet niet wat ik tegen haar zou zeggen. Ik zou haar omhelzen en hopen dat God haar nog steeds beschermt.”

Met bomgordels omhangen zusjes door moeder kerk ingeleid

De aanval op het politiekantoor kwam een dag nadat zes mensen uit een familie drie verschillende kerken in de stad opbliezen tijdens de zondagsdienst. Bij een van de aanvallen werden twee zusjes van acht en twaalf en omhangen met bomgordels door hun moeder de kerk ingeleid, waarna de bommen afgingen.

Zondagnacht kwamen in dezelfde stad vier mensen waaronder twee kinderen om het leven toen de bom die hun vader in hun appartement aan het bouwen was, ontplofte.

Surabaya, de tweede grootste stad van Indonesië en de hoofdstad van Oost-Java, is het terreurdreigingsniveau gevoelig omhoog gegaan. Overal zijn straten afgesloten en patrouilleren gewapende bewakers rond kerken. Wie bij het politiehoofdkantoor moet zijn, wordt eerst gefouilleerd voor hij naar binnen kan gaan.

Politieagenten bewaken het politiekantoor dat eerder deze week getroffen werd door een kamikazeaanval, waarbij enkel de vier terroristen om het leven kwamen. Tien agenten raakten gewond.
AFP Politieagenten bewaken het politiekantoor dat eerder deze week getroffen werd door een kamikazeaanval, waarbij enkel de vier terroristen om het leven kwamen. Tien agenten raakten gewond.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Het leven zal nu pas beginnen voor dat meisje

 • Raymond DEDEREN

  Een ware held,bravo.

 • Jakke Troost

  Gelukkig zijn er nog altijd mensen die risico's durven nemen om andere mensen te helpen. Voor mijn part zijn dat helden.

 • Theo Schuermans

  Je zet niemand in om zoiets te doen, moslim of niet.