Agent die in Nantes jongeman doodschoot, verandert zijn versie van de feiten

Bloemen op de plek in de wijk Breil (Nantes) waar de agent een schot afvuurde. De gezochte Aboubakar F. overleefde het niet.
AFP Bloemen op de plek in de wijk Breil (Nantes) waar de agent een schot afvuurde. De gezochte Aboubakar F. overleefde het niet.
De Franse agent, die dinsdagavond tijdens een politiecontrole in Nantes een 22-jarige jongeman doodschoot, heeft zijn versie van de feiten veranderd. Hij zou nu "per ongeluk" een schot gelost hebben, zei zijn advocaat vandaag. De agent werd 's avonds in beschuldiging gesteld.

"Hij heeft toegegeven dat zijn verklaring bij zijn eerste verhoor niet geheel op de waarheid berustte", zei zijn advocaat Laurent-Franck Lienard aan het Franse persbureau AFP.

 Vrijdagavond werd de man dan ook in beschuldiging gesteld, bevestigde de advocaat. De wetsdienaar is beschuldigd van vrijwillige slagen en verwondingen met de dood als gevolg zonder de intentie te doden.

"Per ongeluk"

De politieagent zit sinds donderdagmiddag in de cel wegens "vrijwillig gebruik van geweld door een persoon van de openbare orde die geleid heeft tot de dood zonder de intentie om te doden". Deze keer verklaarde hij aan de algemene inspectie van de nationale politie dat "hij per ongeluk een schot heeft afgevuurd". Tijdens zijn eerste verhoren beweerde hij dat hij uit zelfverdediging handelde.

"We wachten op zijn verwijzing naar de onderzoeksrechter, wat normaal in de loop van vrijdagnamiddag zou moeten gebeuren", aldus de advocaat. De 22-jarige Aboubakar F., tegen wie een arrestatiebevel liep wegens georganiseerde diefstal, heling en bendevorming, werd door een politiekogel geraakt toen hij achteruit reed om te ontsnappen aan een politiecontrole. Hij bezweek in het ziekenuis aan een schotwonde in de hals.

Zijn dood lokte sinds dinsdagavond drie nachten van buitensporig stadsgeweld uit in de wijken van Nantes met veel openbare gebouwen. Heel wat wagens  en enkele gebouwen werden in brand gestoken. 

Honderden liepen gisteren mee in een mars ter nagedachtenis van het slachtoffer.
REUTERS Honderden liepen gisteren mee in een mars ter nagedachtenis van het slachtoffer.
"De staat moordt. Rechtvaardigheid voor Aboubakar", staat te lezen op deze aangeplakte affiche.
REUTERS "De staat moordt. Rechtvaardigheid voor Aboubakar", staat te lezen op deze aangeplakte affiche.
Relschoppers staken enkele winkels in brand.
AFP Relschoppers staken enkele winkels in brand.
Uitgebrande wagens in de wijk Bellevue.
AFP Uitgebrande wagens in de wijk Bellevue.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Ook daar zal het Systeem partij trekken voor de achteruitrijdende crimineel die met de auto als wapen die agent wou molesteren. De politiek-correcte ontaarding slaat over gans Europa toe. Wordt die in het nauw gedreven agent geacht zich te laten treffen ongeacht zijn huidige versie der feiten ?

 • Jan Verstrepen

  Ze moeten die agent, die in feite zijn eigen leven redde, nogal onder druk gezet hebben. Het crapuul heeft het daar voor het zeggen, de wereld op zijn kop. Hier gaat nog een burgeroorlog van komen, mensen die het goed menen en de rest.

 • MICHELINE GEVERS

  Frakrijk moest doen zoals Algeria . Die hebben alle Fransen kolonisten ,die er soms al generaties woonde , na de Algerijnse oorlog , verwijderd van hun land. "Les pieds noir" De integratie is toch een mislukking. De allochtonen denken boven de wet te staan en simpatizeren met de gangsters. Buiten ermee!

 • Raoul Hoylaerts

  een schande,weeral.het crapuul wint het van de politie.men zei,de Duitsers waren smeerlappen,maar de Duitsers zijn weg en de échte smeerlappen zijn gekomen... eerstgenoemden die Europa beschermden zijn er niet meer.wie zal er morgen voor ons zorgen als jij er... enz....

 • diane colman

  Verklaring veranderd...??? maar toch geen groot verlies bendevorming enz..; maar al die amokmakers zouden ook streng moeten worden gestraft. Wat denken ze wel dat ze zijn... terugkeer naar eigen land