Afzettingsprocedure tegen Trump formeel begonnen. Amerikaans Rekenhof: “President schond wet met inhouding hulp aan Oekraïne”

Donald Trump (rechts) en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski (links).
AFP Donald Trump (rechts) en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski (links).
De beslissing van de regering-Trump om vorig jaar de militaire hulp aan Oekraïne in te houden, hoewel die hulp was goedgekeurd door het Amerikaans Congres, is in strijd met de wet. Dat zegt het Amerikaans Rekenhof in een rapport, dat uitkwam op de dag dat de honderd senatoren en de opperrechter vanavond de eed aflegden in het impeachmentproces, dat dinsdag begint. Ondertussen is Oekraïne een onderzoek gestart naar het mogelijk illegaal schaduwen van de vroegere Amerikaanse ambassadrice Marie Jovanovic, een belangrijke getuige. Mogelijk gebeurde dat in opdracht van bondgenoten van Trump.

Een getrouwe uitvoering van de wet staat de president niet toe zijn eigen beleidsprioriteiten in de plaats te stellen van wat door het Congres bij wet werd vastgelegd. Het Office of Management and Budget (OMB: de begrotingsdienst van het Witte Huis, red.) weerhield de fondsen om een politieke reden, dat is onder de wet op inbeslagneming niet toegelaten”, luidt in het verdict van het Rekenhof.  

Het Witte Huis weerlegt het oordeel van het Rekenhof en beschuldigt het agentschap van “bemoeienis” en een poging om deel uit te maken van de “mediacontroverse van de dag”.

“We gaan niet akkoord met de mening van het Rekenhof”, reageert OMB-woordvoerster Rachel Semmel. “OMB maakt gebruik van zijn autoriteit om te garanderen dat het geld van de belastingbetaler besteed wordt in overeenstemming met de
 prioriteiten van de president en met de wet.”

Bezorgdheid binnen OMB

Uit het rapport van het Rekenhof blijkt echter dat de beslissing om de financiële en militaire steun aan Oekraïne in te houden binnen het OMB niet door iedereen gesmaakt werd. Wanneer het Witte Huis het Pentagon de opdracht gaf om de hulp aan Oekraïne in te houden, waarschuwden verscheidene OMB-medewerkers ervoor dat dit ongepast was. Minstens twee medewerkers stapten op, deels uit bezorgdheid aangaande het geld voor Oekraïne.”

Weerhouding hulp centraal in impeachment

Het oordeel van het Rekenhof komt er op de dag dat de impeachmentprocedure tegen president Trump formeel aanvangt in de Senaat (zie verder). 

De kwestie staat centraal in de poging van de Democraten om Trump af te zetten. Hij zou immers militaire hulp hebben ingetrokken om de Oekraïense president Volodymyr Zelenski onder de druk te zetten een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Voormalig vicepresident Joe Biden maakt grote kans om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen op zak te steken.

Volgens CNN blijkt uit regeringsdocumenten dat het OMB al ruwweg negentig minuten na het ondertussen beruchte telefoontje van Trump met Zelenksi op 25 juli het Pentagon de opdracht gaf de hulp te bevriezen. 

Opperrechter John Roberts legde de eed af in de Senaat en zal optreden als voorzitter in de rechtszaak.
REUTERS Opperrechter John Roberts legde de eed af in de Senaat en zal optreden als voorzitter in de rechtszaak.

Schaduwing Jovanovic

Het Oekraïens ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt vandaag dat er een gerechtelijk onderzoek werd opgestart “voor de schending van het brief- en telefoongeheim” en “inbreuk op de privésfeer” van Marie Jovanovic. Van 2016 tot het voorjaar van 2019 was ze de Amerikaanse ambassadeur, tot ze op vraag van Trump werd teruggestuurd. Volgens de New York Times moet het onderzoek nagaan of bondgenoten van Trump daarom gevraagd hadden.

Het nieuws komt er nadat het Huis van Afgevaardigden de gesprekken tussen een Amerikaanse lobbyist en Lev Parnis publiceerde. Die laatste is een Amerikaan van Oekraïense origine die dicht bij Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani staat. In die gesprekken maakt Parnas een toespeling op Jovanovic, die onder bewaking zou staan.

“Ons doel is na te gaan of de Oekraïense en internationale wetgeving op de bescherming van diplomaten geschonden is, of dat het hier gewoon gaat om opschepperij en foute informatie tijdens een informeel gesprek tussen twee Amerikanen”, aldus het ministerie in een communiqué.

Witte Huis: “Democraten doen zelf aan machtsmisbruik”

Terwijl de impeachmentprocedure van president Trump vandaag officieel in de Senaat in gang gezet werd, stuurde Witte Huis-woordvoerster Stephanie Grisham een nieuwe tweet de wereld in om de gang van zaken aan te klagen. “De Democraten lezen nu hun bedrieglijke artikels van impeachment voor, die ze in elkaar hebben gestoken om president Trump af te houden van zijn continu succes in het voordeel van de VS. Hij werkt, zij (de Democraten) zaniken”, aldus Grisham die ook vermeldde dat woensdag een “historisch” handelsakkoord met China is afgesloten.

Grisham beschuldigt de Democraten van machtsmisbruik en obstructie van het Congres. Ze hekelt dat voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden vier weken lang de artikels van het impeachment heeft achtergehouden vooraleer ze naar de Senaat te sturen. “Heeft iemand gemerkt dat de Democraten altijd de President van de Verenigd Staten beschuldigen van daden waaraan ze zich schuldig maken?”.

Hoe verloopt het impeachtmentproces in de Senaat?

De Amerikaanse Senaat maakte zich vandaag op voor het afzettingsproces tegen president Donald Trump dat volgende week dinsdag begint.

Gisteren hebben de zeven door het Huis van Afgevaardigden benoemde “impeachmentmanagers” de twee artikels aan de Senaat overhandigd. De zeven “aanklagers”, allen Democraten uit het Huis, stapten vandaag opnieuw naar de Senaat en lazen rond de middag (18 uur Belgische tijd) in de Hoge Vergadering de twee artikels van inbeschuldigingstelling voor.

Als leider van de zeven aangestelde “impeachmentmanagers” zei Adam Schiff: “Donald Trump, president van de Verenigde Staten, is in beschuldiging gesteld voor zware misdaden en delicten”. Dan legde hij, terwijl de Hoge Vergadering stilzwijgend luisterde, de inhoud van de twee aanklachten uit: machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres.

Daarna arriveerde opperrechter John Roberts van het Hooggerechtshof. Hij zal het proces leiden. Zijn eerste taak was de 100 senatoren als jurylid in te zweren, nadat hij zelf was ingezworen door Chuck Grassley, de hoogste in rang onder de senatoren. De senatoren moesten zweren aan “onpartijdige justitie” te doen. Vervolgens krijgt Trump een sommatie en kan hij antwoorden op de beschuldigingen. Dat zal wellicht schriftelijk gebeuren.

Het is nog steeds onduidelijk of de Republikeinse partijgenoten van Trump zullen ingaan op de eis van de Democraten om getuigen op te roepen en nog meer documenten voor te leggen.

Naar verwachting zal de Senaat dagelijks bijeenkomen voor het proces, behalve op zondag.

Dat de Senaat Trump schuldig zal bevinden en hem bijgevolg zal afzetten, is weinig waarschijnlijk. De Republikeinen beschikken immers over 53 van de 100 zetels. 

Opperrechter John Roberts en de honderd senatoren legden vanavond de eed af.
REUTERS Opperrechter John Roberts en de honderd senatoren legden vanavond de eed af.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Walter Vervloesem

  Die democraten zouden veel beter een emmer zand nemen en er leren in bijten , ze gaan dat moeten kunnen bij de volgende verkiezing

 • marc castermans

  De democraten zorgen er nu zelf voor dat trump herkozen wordt.

 • danny janssens

  denk dat er meer kans bestaat dat het probleem Trump door Iran wordt opgelost

 • Guido Deville

  Mijnheer van Veldeke, heeft de impeachment-procédure tot doel dat Trumph kandideert voor een tweede termijn? Bent u samen met de Democraten zo bang dat het Amerikaanse volk opnieuw meer Republikeinse kiesmannen zal kiezen dan Democratische? De Democraten verspillen hun energie met Trump in een slachtofferrol te duwen die hij perfect zal uitbuiten. Wat voor het Amerikaanse volk telt is de binnenlandse economie en die doet het zeer goed. Of zoals Carter tegen Bush zei: It’s the economy stupid!

 • jef de boeck

  Yep , hij is herverkozen .