Aftredende Japanse keizer ontmoette geliefde op tennisbaan tijdens ‘liefdesmatch’ en brak met eeuwenoude traditie

EPA
De afscheidnemende Japanse keizer Akihito stapte op 10 april 1959 als toenmalige kroonprins in het huwelijksbootje met Michiko Shoda. De twee hadden elkaar in 1957 leren kennen op een tennisbaan. Later werd dat moment omgedoopt tot de “liefdeswedstrijd”. Akihito brak met een traditie: hij huwde als eerste in de eeuwenoude Japanse keizerlijke familie met een burgermeisje.

Akihito ging door zijn huwelijk met een gewone Japanse burger in tegen een keizerlijke traditie van meer dan 2.000 jaar. Het had iets sprookjesachtigs en het koppel werd razend populair in Japan. De gemalin van Akihito, een studente literatuur, verscheen in glossy tijdschriften en groeide uit tot een rolmodel. “Ze was slim, knap en goed in sport”, verklaart reporter Yukiya Chikashige, die de keizerlijke familie al meer dan dertig jaar volgt. Chikashige vergelijkt haar populariteit met die van Meghan, Kate en zelfs prinses Diana. “Japanse vrouwen waren dol op haar. Op haar kapsel, kleren, juwelen, de manier waarop ze sprak”, aldus de journalist aan CNN. “De verkoop van tv-toestellen schoot omhoog omdat iedereen het huwelijk wou zien.” Meer dan een half miljoen Japanners waren aanwezig op de huwelijksparade, terwijl naar schatting vijftien miljoen mensen de ceremonie op een tv-scherm volgden.

Het keizerlijke koppel in 2013.
EPA Het keizerlijke koppel in 2013.

Akihito, die vandaag de keizerlijke fakkel doorgeeft aan zijn zoon Naruhito, begon al als jongeling de eeuwenoude barrières tussen zijn familie en het volk te slopen. Dat was welkom in de naoorlogse jaren, toen Japan weer wou opveren na de nederlaag en zich een nieuw imago wou aanmeten. Het land stond aan de vooravond van een enorme economische bloeiperiode, met de gekende Japanse elektronische producten die de wereld zouden veroveren.

In 1989 werden Akihito en Michiko Shoda keizer en keizerin van Japan. Ze bleven zorgen voor een modern beeld van de Japanse keizerlijke familie, met wie ons koningshuis overigens goede banden onderhoudt. Koning Filip en de nieuwe keizer Naruhito zijn ook van hetzelfde geboortejaar 1960. Vanaf morgen is het de beurt aan die Naruhito, Akihito’s oudste zoon. De 59-jarige zal naar verwachting het keizerschap verder moderniseren. Het was meer dan 200 jaar geleden dat een zittende keizer nog bij leven aftrad.

Foto van 9 december 1960 van Akihito en Michiko met hun baby, kroonprins Naruhito.
AFP Foto van 9 december 1960 van Akihito en Michiko met hun baby, kroonprins Naruhito.
De liefde voor het tennisspel bleef.
AFP De liefde voor het tennisspel bleef.
In 1958 waren Akihito en Michiko verloofd.
AP In 1958 waren Akihito en Michiko verloofd.
REUTERS
Op 10 april 1959 stapten ze in het huwelijksbootje.
REUTERS Op 10 april 1959 stapten ze in het huwelijksbootje.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Erwin Werwaarts

    Ik herinner mij nog zeer goed de blik van Michiko , toen ze in beeld op TV kwam bij het binnenschrijden van de kerk , tesamen met haar gemaal , waar de overlijdensmis van koning Bouwdewijn werd gehouden . Een gezicht spreekt boekdelen . Michiko is een nobele en edele dame .