Afrikaanse Unie eist excuses van Trump na uitspraak over 'shithole'-landen

AP
De Afrikaanse Unie eist excuses van de Amerikaanse president Donald Trump na zijn verklaringen over immigratie vanuit 'shithole'-landen. In een zelden gehoorde felle taal eisen de 54 ambassadeurs van de Afrikaanse groep bij de Verenigde Naties dat de VS-president zijn woorden terugneemt. "Schandalige, racistische en xenofobe opmerkingen", zo noemt de Afrikaanse Unie de uitspraak van Trump. 

De ambassadeurs zijn bezorgd over de "groeiende" tendens van de regering-Trump om het "continent, en gekleurde personen, te denigreren". Senegal en Botswana riepen de ambassadeur van de VS al op het matje.

Ook vanuit Latijns-Amerika klinkt er inmiddels steeds luidere kritiek. De Venezolaanse president Nicolas Maduro riep op tot solidariteit met de landen die "aangevallen worden door Trump". Cuba van zijn kant "veroordeelde met klem" de verklaringen, die "racistisch, denigrerend en ongemanierd" zijn.
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fons Casteels

  Waar is het bewijs dat Trump dat gezegd heeft? Vooralsnog is er maar één "bewijs": een parlementslid van de oppositie die zegt dat Trump het gezegd heeft. En toch is het alle remmen los, wereldwijd. Ik heb zelden zo'n algemene verdwazing der zinnen gezien.

 • guy perain

  Wat zegt het spreekwoord ook weer: ''De waarheid kwetst''

 • Elisabeth Van Der Hauwaert

  Elke dag Trump-pesten is ongehoord! Hij verdedigt tenminste zijn land en nationaliteit en laat de Westerse cultuur van onze voorouders niet verwoesten!!

 • Zjeppe Fierens

  "DE Afrikaanse unie"...Ik denk dat ze daar geen lesjes te geven hebben. Geen enkel Afrikaans land zonder corruptie aan de top.

 • Francinne Declerque

  Wat iedereen in Europa of Amerika denkt van die Afrikaanse landen zegt trump ook echt. Geen enkel land in noord of centraal Afrika slaagt er in enige maatschappij op te bouwen, hun grond zit vol rijkdommen maar toch verknallen ze alles. Afrika shithole, Brussel is een hellhole.