Afrikaanse oorlogmisdadiger ‘Rambo’ naar Internationaal Strafhof

Soldaten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) arresteren de vermeende oorlogsmisdadiger Alfred Yekatom, alias ‘Rambo'.
AFP Soldaten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) arresteren de vermeende oorlogsmisdadiger Alfred Yekatom, alias ‘Rambo'.
Alfred Yekatom, een vroegere militieleider uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, is overgedragen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De man werd er zaterdagavond opgesloten in het detentiecentrum, zo bevestigde een woordvoerder.

Het is de eerste maal sinds het uitbreken van de burgeroorlog vijf jaar geleden in de Centraal-Afrikaanse Republiek dat een rebellenleider zich zal moeten verantwoorden. De 43-jarige Yekatom, ook “Rambo” genoemd, wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Yekatom werd twee weken geleden opgepakt en zaterdag met een chartervlucht naar Den Haag overgebracht. Hij zal zo snel mogelijk worden verhoord.

De VN beschuldigt de rebellenleider van talrijke mensenrechtenschendingen. Zijn militie zou burgers hebben gedood en verminkt en kindsoldaten gerekruteerd. Yekatom leidde een fractie van de christelijke Anti-Balaka-milities die strijden tegen de islamitische groepering Seleka. Die laatste veroverde in 2013 een groot deel van het land en wierp de regering Bozizé omver. Bij de burgeroorlog die daarop volgde, sloegen 1,3 miljoen mensen op de vlucht, zowat een kwart van de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De helft van de bevolking is aangewezen op humanitaire hulp. De VN hebben al enkele jaren een vredesmissie in het land: Minusca.

Berechting

De aanklager bij het Strafhof, Fatou Bensouda, benadrukt dat Yekatom - net als elke andere verdachte voor het ICC - onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen: “Vandaag wil ik hulde brengen aan de moed en vastberadenheid van de getuigen in de Centraal Afrikaanse Republiek, die zich blijven melden om hun getuigenissen af te leggen en hen aan te moedigen dat te blijven doen. Zonder hen zou gerechtigheid niet mogelijk zijn.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  Schaf dat Hypocriete geldverslindend strafhof gewoon af en laat de landen zelf deze problemen oplossen.

 • Frank Joos

  Ik denk dat iedereen die iets te zeggen had een oorlogsmisdadiger is. Anders is het geen oorlog.

 • Ibn Marouf

  En wat gaat dat nu opleveren? Sloten geld kosten, en niets veranderen voor de mensen!

 • patrick geerinck

  als hij even over de grens wipt naar belgie kan hij hier assiel aanvragen.god weet hoeveel van die rambos hier rondlopen met veel op hun kerfstok.

 • Jürgen Mouton

  Waarom komt er zelden iemand voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, voor oorlogsmisdaden tegen christelijke minderheden? Die zijn er nochtans ook genoeg...