Afrikaanse moeders en kinderen krijgen meer zorg

UNKNOWN
Afrikaanse regeringsleiders hebben op de top van de Afrikaanse Unie (AU) in Kampala meer steun beloofd voor de zorg voor kinderen en moeders. Tijdens de top stierven 37.000 kinderen en 2000 moeders in Afrika aan ziekten en complicaties te voorkomen waren.

De vijftiende top van de AU eindigde met een verklaring waarin de betrokken landen uitspreken meer aandacht te besteden aan kraamzorg en zorg voor kinderen.

Het millenniumdoel om de moeder- en kindersterfte terug te brengen, is niet haalbaar als er niet meer geld voor dit doel komt. Ze beloofden zich te zullen houden aan beloften die in 2001 werden gedaan in de Abuja-verklaring, namelijk om 15 procent van hun nationale budget uit te geven aan gezondheidszorg en publiek-private partnerschappen te onderzoeken.

Historische, politieke wil
Bience Gawanas, commissaris voor Sociale Ontwikkeling  van de AU, noemde de verklaring een "flinke stap" in de goede richting als het gaat om solidariteit met vrouwen en kinderen in Afrika. "Dit was historisch. De Afrikaanse regeringsleiders hebben de politieke wil getoond om deze problemen aan te pakken."

Chikezie Anyanwu, Afrika-coördinator van Save the Children, is ook blij met de uitkomst van de top. "De crisis in de gezondheidszorg heeft in de schijnwerpers gestaan", zegt ze. "En de landen hebben meer steun beloofd voor de sector in de komende vijf jaar. Daar zijn we blij mee, maar er is meer nodig."

Drie goede landen
Negen jaar na de Abuja-verklaring, zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maar drie Afrikaanse landen die in 2010 daadwerkelijk 15 procent van hun nationale budget besteden aan gezondheidszorg. Dit zijn Rwanda, Tanzania en Liberia.

In de afgelopen tien jaren waren er verschillende landen die dat doel in verschillende jaren haalden. Deze landen zijn Botswana, Niger, Zambia, Burkina Faso en Malawi. (belga/edp)