Afghanistan laat 37 'gevaarlijke' gevangenen vrij ondanks Amerikaans protest

AP
Zevenendertig Afghaanse gedetineerden die verdacht werden van banden met de taliban, zullen zeer binnenkort worden vrijgelaten uit gevangenis van Bagram. Dat heeft de Afghaanse overheid vandaag meegedeeld. De beslissing komt er ondanks het protest van het Amerikaanse leger in Afghanistan, dat de gevangenen als gevaarlijk bestempelt.

Kaboel kondigde op 9 januari al aan dat 72 mogelijke talibanstrijders zouden worden vrijgelaten, omdat er onvoldoende bewijzen zijn tegen hen. Nu maakte de herzieningscommissie van de gevangenis van Bagram bekend dat de eerste 37 gevangenen in vrijheid zullen worden gesteld van zodra de administratieve formaliteiten zijn afgerond, wat één à twee weken kan duren.

Nochtans had het Amerikaans leger in Afghanistan (Usfor-A) bij de aangekondiging van die vrijlating felle kritiek geuit. "De herzieningscommissie van Bagram laat gevaarlijke rebellen, die bloed aan hun handen hebben, vrij in de samenleving", klinkt het in een mededeling. "Van de 37 gevangenen die worden vrijgelaten, worden er zeventien gelinkt aan de fabricatie van of aanslagen met bermbommen", luidt de reactie.

Vier gevangenen zouden volgens Usfor-A ook betrokken zijn bij aanvallen waarbij 42 NAVO-soldaten gedood of verwond werden. Hun vrijlating betekent een grote tegenslag voor de oprichting van een rechtsstaat in Afghanistan.

De Verenigde Staten hadden in maart vorig jaar de controle van de gevangenis van Bagram - ook 'het Guantanamo van het oosten' genoemd - overgedragen aan de Afghanen.