Afghaanse troepen en taliban raken slaags op plek waar Amerikaans toestel crashte

Het wrak van de Amerikaanse  Bombardier E-11A in de Afghaanse provincie Ghazni.
AFP Het wrak van de Amerikaanse Bombardier E-11A in de Afghaanse provincie Ghazni.
Afghaanse troepen zijn vandaag slaags geraakt met de taliban toen ze probeerden het wrak van een Amerikaans vliegtuig in de bergen te bereiken. De taliban claimden gisteren het toestel te hebben neergehaald toen het een verkenningsvlucht uitvoerde. Amerikaanse militairen zijn er intussen wel in geslaagd het toestel te bereiken en zijn begonnen met het bergen van de stoffelijke resten van de inzittenden. 

Gisteren stortte een Amerikaans toestel neer in de bergachtige provincie Ghazni, waar het momenteel bitterkoud is. Na eerdere berichten over een gecrasht passagierstoestel bleek het om het militaire toestel te gaan. Het was volgens Washington een militair vliegtuig van het type Bombardier E-11A bestemd voor communicatiedoeleinden.

De Afghaanse strijdkrachten en hun bondgenoten probeerden vandaag het wrak te bereiken. Volgens de politiechef in de betrokken centraal gelegen provincie Ghazni liepen de troepen in een hinderlaag en werden ze gedwongen zich terug te trekken. De Amerikanen konden wel ter plaatse geraken. Volgens hen is het vliegtuig niet neergeschoten. De taliban beweren dat zij het hebben neergehaald en dat er belangrijke officieren van de CIA aan boord waren.

Er is niet bekendgemaakt hoeveel mensen aan boord waren. Het is ook niet duidelijk hoe de berging werd uitgevoerd. Een anonieme Amerikaanse legerfunctionaris zegt wel dat er nu werk gemaakt wordt van de identificatie van de slachtoffers. 

De taliban hebben het gebied waar het toestel terechtkwam in handen.
EPA De taliban hebben het gebied waar het toestel terechtkwam in handen.
AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Feline Noé

    Ik geloof niet dat de taliban de capaciteit heeft om een vliegtuig neer te halen, maar de V.S. ontkent ook altijd alles tot het buitenkomt gelijk in Bagdad. Iran?