Afghaanse regering wil vredesoverleg met taliban

Afghaanse veiligheidsdiensten
AFP Afghaanse veiligheidsdiensten
De Afghaanse regering wil serieus werk maken van vredesbesprekingen, waarbij ook de taliban aan tafel zitten. President Ashraf Ghani stelde een onderhandelingsteam van twaalf mensen samen onder leiding van zijn stafchef. De president zei dat tijdens de Afghanistan Conferentie, die vandaag plaatsvindt in Genève. Volgens Ghani staat of valt het vredesproces met succesvolle verkiezingen in zijn land volgend voorjaar.

De Afghaanse regering streeft naar een vredesovereenkomst, waarin de taliban onderdeel worden van een democratische samenleving waar de rechten van vrouwen zijn gewaarborgd, aldus Ghani. Volgens de president zal het zeker vijf jaar duren om een vredesovereenkomst uit te voeren. “Ik ben blij dat ik vandaag kan aankondigen dat na enkele maanden intensief overleg met de burgers in het land, we een stappenplan hebben geformuleerd voor vredesbesprekingen”, verklaarde Ghani. Zijn stafchef zal de onderhandelingen leiden.

Volgens Ghani zijn succesvolle verkiezingen volgend jaar cruciaal voor het slagen van de besprekingen. “Het Afghaanse volk heeft een gekozen regering met een mandaat nodig om het vredesakkoord ten uitvoer te brengen en het maatschappelijke verzoeningsproces te leiden.”

Voorwaarden

De Afghaanse president noemde verschillende voorwaarden voor een vredesakkoord, zoals respect voor de grondwet en de bepalingen daarin voor vrouwen, en een garantie dat veiligheidsdiensten conform de wet handelen. Daarbovenop waarschuwde hij de taliban ook. “Geen enkele gewapende groep met banden met transnationale terroristische netwerken, zal aan het politieke proces mogen deelnemen.”

Ashraf Ghani, de president van Afghanistan.
REUTERS Ashraf Ghani, de president van Afghanistan.

“Ons vredesaanbod is onvoorwaardelijk; onze vrede is voorwaardelijk, op het aanvaarden van onze maatschappij”, aldus Ghani. Vertegenwoordigers van de taliban maakten er een punt van om zich te distantiëren van Al-Qaeda.

Grote ondersteuning

De implementatie van het vredesproces duurt volgens Ghani minstens vijf jaar, terwijl de 4 miljoen Afghanen die het land zijn ontvlucht, terugkeren naar huis. De president beklemtoonde dat het eerste jaar van het vredesproces stappen moet bevatten om vertrouwen tussen de gewezen vijanden op te bouwen. De Afghaanse regering krijgt grote ondersteuning wereldwijd bij de voorbereiding voor de vredesgesprekken. 

Afghanistan heeft een roerige geschiedenis. Na onder andere een invasie door Rusland heersten de taliban tot 2001. Die werden verdreven door de inval van de VS maar bleven actief in het land. De VS zijn nog met ongeveer 15.000 man in het land en er is een VN-vredesmacht. Het land kampt met een hoge werkloosheid, een zwakke economische groei en een groot aantal binnenlandse vluchtelingen in verband met de zwakke veiligheidssituatie.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Don Tessers

    Een akkoord sluiten met terroristen is toegeven. Het land is compleet islamitisch met sharia wetten. Wegblijven van dit dodelijk toneel.